Берлинската филхармония става постоянен оркестър на Великденския фестивал в Залцбург
Снимка: baltics.news

Берлинската филхармония става постоянен оркестър на Великденския фестивал в Залцбург

От 2026 година

Великденският фестивал в Залцбург отново ще има постоянен резидентен оркестър от 2026 г. Това е Берлинската филхармония с настоящия й главен диригент Кирил Петренко. По този начин оркестърът прекратява сегашната си връзка с Великденския фестивал в Баден-Баден.

Херберт фон Караян основава Великденския фестивал в Залцбург заедно с този оркестър през 1967г. „Предстоят вълнуващи години: до 2025 г. искаме всяка година да приветстваме различен топ оркестър на Великденския фестивал“, заяви Николаус Бахлер -  артистичен директор на Великденския фестивал в Залцбург от 2022 г. насам. „Въпреки това, съм много щастлив, защото успяхме отново да свържем оркестъра от основаването на фестивала с това много специално събитие. Берлинската филхармония и Залцбург имат обща история от повече от 40 години, която ще процъфтява отново с главния диригент Кирил Петренко от 2026 г.“

„Бих искал да поздравя мениджърите на Великденския фестивал в Залцбург, особено артистичния директор Николаус Бахлер, за подписаното партньорство с Берлинската филхармония под ръководството на Кирил Петренко, започвайки през сезон 2026 г.“, каза Вилфред Хаслауер, губернатор на австрийската провинция Залцбург. „Като един от водещите световни ансамбли със своя отличителен профил, оркестърът оформи облика на Великденския фестивал в продължение на почти 45 години. Завръщането му в Залцбург е продължение на една забележителна история на артистичен и културен успех, което ме прави много щастлив."

Откакто Николаус Бахлер пое поста в Залцбург, завръщането на берлинчани беше поставено като приоритетна цел, съвпадаща и с напускането на Кристиан Тилеман и ръководения от него Щатскапеле Дрезден. Бахлер и Петренко са работили заедно в Баварската Щатсопер в Мюнхен, като новата страница в тяхното сътрудничество се отваря сега, но в австрийската столица.

Ключови думи:
@