Берлинската филхармония ще подкрепя украински оркестри
Снимка: baltics.news

Берлинската филхармония ще подкрепя украински оркестри

Възможности за изпълнение и нови инструменти

Берлинските филхармоници ще подкрепят своите колеги от Киевския симфоничен оркестър и Младежкия симфоничен оркестър на Украйна. През 2022г. и двата оркестъра изнесоха концерти в залата на Берлинската филхармония по покана на фондацията към музикалната институция, с която се развиха редовни контакти, съчетани с желание за по-тясно сътрудничество.  Затова Берлинската филхармония ще подкрепи оркестъра в организирането на възможности за изпълнение и в осигуряването на инструменти.

„Бихме искали да изразим нашата солидарност с музикантите в Украйна, които се опитват да поддържат там музикалния живот при тези ужасни обстоятелства. Киевският симфоничен оркестър действа и като важен посланик на своята страна, като изнася концерти извън Украйна. Искаме да подкрепим музикантите в това възможно най-много", заяви Ева-Мария Томази от оркестровия борд на Берлинската филхармония.

Снимка: dw.com

Предвижда се сътрудничество и в областта на образованието. „С този принос бихме искали двата украински оркестъра да могат да продължат да работят артистично и да останат видими, особено сега. За нас подкрепата към Младежкия симфоничен оркестър на Украйна е логично продължение на нашия дългогодишен ангажимент към Федералния младежки оркестър, който работи в тясно сътрудничество с младите си украински колеги от 2017 г., много преди началото на руската инвазия в Украйна", коментира Андреа Цицшман, артистичен директор на Фондацията на Берлинската филхармония.

Снимка: sfcm.edu

„Искаме да благодарим на Берлинската филхармония за патронажа. Това е едновременно символично силен знак за подкрепа за нашата родина, но и много важно за нас практически. Предлага ни перспектива за близък обмен. Заедно с основателя и главен диригент на Младежкия симфоничен оркестър на Украйна Оксана Линив, с всички колеги от Киевския симфоничен оркестър и главния диригент Луиджи Гаджеро, се ангажираме с европейската интеграция на украинската култура, подкрепата на младото поколение от украински артисти и по-нататъшното развитие на тази непрекъсната музикална традиция, особено в днешните предизвикателни времена", заяви от своя страна Александра Зайцева, директор на Младежкия симфоничен оркестър на Украйна и мениджър на Киевския симфоничен оркестър.

Ключови думи:
@