Берлинската Филхармония навършва 60 години

Берлинската Филхармония навършва 60 години

С поредица от три концерта

Берлинската Филхармония навършва 60 години. По този повод ще се проведат три концерта на 19, 20 и 21 октомври под диригентството на Густаво Дудамел. Той ще ръководи оркестъра на мястото на легендарния Зубин Мета, който отсъства поради здравословни причини. Музикалните събития ще започнат с Фанфарна музика от композитора Борис Блахер, която е прозвучала на откриването на институцията преди 60 години, както и Деветата симфония на Бетовен. В предстоящите три концертни вечери публиката ще чуе също така Симфония № 5 на Густав Малер.

 

Поглеждайки назад в историята, при своето откриване на 15 октомври 1963г. Берлинската филхармония далеч не заема днешното си неоспоримо положение на икона в архитектурния свят. Със своята нестандартна хоризонтална проекция, отклоняваща се от нормата на правоъгълните форми, сградата получава множество критики.

Концертният комплекс на Берлинските филхармоници е проектиран от Ханс Шарун. Той получава тази възможност, когато се явява на архитектурен конкурс през 1956 година. Макар и за победата в класирането да не му достига само един глас, диригентът Херберт фон Караян оценява положително иновативния проект и осигурява на Шарун първото място. „Не познавам съществуваща концертна зала, в която проблемът със седящите места да е разрешен по толкова идеален начин“, пише диригентът.

Малко след откриването на сградата необлицованата бетонна фасада претърпява щети в резултат на влага. Впоследствие Берлинският сенат организира поставянето на алуминиеви плочи със златна повърхност.

Ключови думи: