Берганса сполучи наградата „Менухин”

Берганса сполучи наградата „Менухин”

Българска следа на церемонията

Тереса Берганса получи Х-тата награда „Йехуди Менухин” за интегриране на изкуствата и образованието по време на специална церемония в Кралския дворец „Ел Пардо”. По този начин бе отбелязан краят на академичната година във Висшето музикално училище „Рейна София”. Берганса получи призът лично от испанската Кралица София. Тя бе посрещната от дълги аплодисменти, поднесени от 450-те присъстващи гости. На събитието бяха връчени дипломите на отличените от всяка катедра на училището, сред които и българската цигуларка Зорница Иларионова, възпитаничка на Захар Брон. Миналата година такова отличие получи и Виктория Василенко /припомнете си тук/.

Награди получиха и ръководителите на две катедри: Галина Егиазарова- пиано и Марта Гуляс – камерна музика за клавирни състави. Изпълнителният директор на консерваторията Палома О’Шеа благодари на Кралица София за приноса й „ в тези дни на исторически преход”, имайки предвид абдикацията на Крал Хуан Карлос, като подчерта, че тя „знае колко много доброто музикално образование може да допринесе за съжителството и прогреса на обществото.” Въпреки заплахата от кризата, О’Шеа заяви, че Висшето музикално училище „Рейна София” посреща бъдещето „ с много мечти и оптимизъм под знака на стабилността и далновидността, които съдържат в себе си постоянството.”

Наградата „Йехуди Менухин”, предоставена от Фондация „Албенис”, представлява признание за онези артисти, композитори и певци от всяка държава, „които са едновременно изключителни преподаватели и се отличават с отдадеността си към музикалното образование на новите поколения ". При получаването на наградата, Тереса Берганса описа музиката и образованието като две свои „вечни страсти” и изрази своята „симпатия, възхищение и уважение” към Кралица София. „Без вашият импулс, испанската музика не би прогресирала толкова”, обяви мецосопраното. Оперната певица, родена през 1933г. в Мадрид, е пяла под палката на най-важните диригенти на 20 и 21 век, на най- престижните световни сцени. Тя организира майсторски класове в родна Испания, но и в страни като Франция, Италия, САЩ и Русия. „Това е един много специален ден за мен, изпълнен с емоции”, подчерта Берганса. Пред вестник „АВС” тя разкри, че когато й съобщили новината „първоначално не можах да повярвам. Но си помислих също, че е крайно време да ми я връчат”, допълва духовито примата.

Тереса Берганса е третият носител от Испания на наградата „Йехуди Менухин”, като нарежда името си до своите сънародници Алфредо Краус и Алисия де Лароча. В списъка са включени имената на Карло Мария Джулини, Колин Дейвис, Клаудио Абадо, Зубин Мета и Хосе Антонио Абреу. „Колко хубаво е, че фигурирам сред най-големите!”, отбеляза Берганса. По думите й, най-подготвените младежи в момента са „корейците, англичаните и американците. Подготвени означава, че са музиканти- ако не свирят на цигулка, то поне владеят челото или пианото. Тези хора ме интересуват, защото аз не мога да преподавам пеене, ако не е чрез музиката. По-лесно е да се научиш да пееш, ако свириш на инструмент”, убедена е Берганса. Испанското мецосопрано вярва в значението на музиката за обществото и образованието на децата: „Музиката трябва да бъде застъпена задължително в училищата, както това стана с английския език. Децата ще станат най-добрите хора, ако изучават музика”. Според оперната певица, Кралица София винаги е защитавала музикантите и културата. „Късмет е, че имахме такава кралица. Моля нейните наследници на трона да помагат на музиката и да има мир”, призовава Берганса. „Въпреки че съм аполитична и не познавам никого нито от десницата, нито от левицата, смятам, че Принц Фелипе е най-подготвеният, за да се възкачи на престола”, допълва тя.

Инфанта Маргарита и държавният секретар по образованието Монсерат Гомендио също присъстваха на тържественото събитие, което се проведе в Двора на Бурбоните на Кралския дворец „Ел Пардо” и завърши с концерт на Симфоничния оркестър Freixenet, съставен от възпитаници на Висшето музикално училище „Рейна София”. В програмата прозвуча Първия клавирен концерт на Бетовен в изпълнение на Елдар Неболсин, който дирижираше от рояла.

Висшето музикално училище „Рейна София” е включено в програмите на Фондация „Албенис”, които се развиват в Испания- Международния клавирен конкурс „Палома О’Шеа” в Сантандер, Центъра за архиви и документация „Албенис” и Срещи на музиката и академията в Сантандер. Образователната институция е основана през 1991г. в Мадрид, като целта е да се предоставя високо ниво на професионална подготовка на младите таланти в музиката. В учебното заведение постъпват студенти от всички националности, но специално внимание се отделя на студенти от Испания, Португалия и ибероамериканските страни. Мисията е не само да се създават солисти, а музиканти, способни с лекота да се интегрират в камерни оркестрови формации, да печелят награди и да стават преподаватели в училища и консерватории.

Ключови думи:
@