Белгийско-испански тандем пристига за концерт със Софийската филхармония

Белгийско-испански тандем пристига за концерт със Софийската филхармония

На 16 май от 19.00ч в зала "България"

Още един виртуозен тромпетист се включва в сезона на Софийската филхармония. Белгийският виртуоз Ерун Бервартс - известен както на класическата, така и на джаз сцената ще представи на 16 май от 19.00ч в зала "България" изключително красивия Концерт за тромпет от Херберт Вили. Испанският диригент Хосе Луис Кастильо добавя към програмата Втората симфония от Ян Сибелиус.
 
Билети ще откриете на касата на зала "България и в системата на Ивентим
 
Белгийският тромпетист Ерун Бервартс е музикална сила, с която трябва да се съобразявате. Неговата всеобхватна любов към музиката не познава граници. Високо ценен по света заради изключителните си технически възможности и чувствителна музикалност, репертоарът му обхваща всички епохи - от барок до съвременна музика и джаз.
Изявявал се е като солист с водещи оркестри, включително NHK Symphony, Виенския симфоничен оркестър, Шведския радиооркестър, NDR Symphony Orchestra, Белгийския национален оркестър, BBC Националния оркестър на Уелс, Филхармонията на Люксембург, и мн.др под палката на диригенти като Алън Гилбърт, Даниел Хардинг, Маркус Стенц, Юн Маркъл и Матиас Пинчер. Той е редовен гост на международно признати музикални фестивали като BBC Proms, Международния музикален фестивал Takefu в Япония, Ars Musica в Белгия, Музикалния фестивал в Шлезвиг-Холщайн, Пролетния фестивал в Хайделберг и Музикалния фестивал в Райнгау.
 
Подновяването на стандартния репертоар за тромпет с гениални, необичайни контексти се превърна във визитната картичка на Ерун Бервартс, който – наред с активната си кариера на тромпетист – завършва джаз вокално обучение в Кралската консерватория в Гент.
Той е силно ангажиран със съвременната музика и е представял премиери на много съвременни концерти за тромпет.
 
Последното попълнение в дискографията му е Signals from Heaven, записан през 2017 г. със Salaputia Brass - албум, който го представя като тромпетист, джаз вокалист и ръководител на ансамбъл.
 
Ерун Бервартс учи при прочутия виртуоз на тромпет Райнхолд Фридрих в Карлсруе. От 2008 г. е професор по тромпет в Хановерския университет за музика, драма и медии. Той също така е професор в резиденция в Кралската музикална академия в Лондон и официален артист на Yamaha.
Ключови думи:
@