Бароковият фестивал в Байройт ще се проведе през септември

Бароковият фестивал в Байройт ще се проведе през септември

Фестивалът за барокова опера в Байройт (Bayreuth Baroque) представя своето четвърто издание, което ще се проведе между 7 и 17 септември 2023г. В него за първи път ще бъдат предложени на публиката две сценични постановки. За откриването контратенорът Макс Емануел Ценчич, който е и артистичен директор на фестивала, ще представи своята визия за операта „Флавио, крал на лонгобардите“ /Flavio, re de' Longobardi/ от Георг Фридрих Хендел - политическа сатира, с която немският композитор приема присърце стереотипите на героичната опера, напълно изненадвайки лондонската общественост по онова време. Точно 300 години по-късно почитателите ще могат да видят и чуят тази опера с изключителен вокален състав, воден от Юлия Лежнева, Юрий Миненко и самия Макс Емануел Ценчич.

 

Акомпаниментът ще бъде на ансамбъл Кончерто Кьолн, дирижиран от Бенджамин Бейл. Именно Кончерто Кьолн - една от най-важните оркестрови формации в Германия ще бъде резидентният оркестър в това издание на фестивала. Както и предишни години, музикалните ценители от цял ​​свят ще могат да проследят спектаклите, благодарение на стрийминг на живо, както и чрез радио и телевизионни предавания.

Втората сценична постановка ще пренесе слушателите в епохата на зараждането на операта с „Орфей“ от Клаудио Монтеверди. Спектакълът е пренесен в 21-ви век с транскрипции, електроника на живо и част от музиката, композирана ex novo. Роландо Виясон ще играе главната роля в тази изненадваща нова версия.

В допълнение към представленията в Маркграфската опера в Байройт ще има концерти в различни зали в баварския град. Сред тях си струва да отбележим оперните гали на контратенора Валер Сабадус и тенора Даниел Беле, както и рецитали на френското сопрано Вероник Генс или португалския сопранист Бруно де Са.

„Горд съм, че нашият град е домакин на един от най-висококачествените барокови фестивали в света Bayreuth Baroque. Изключителното артистично ниво и атмосферата на нашия град, обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, правят този фестивал задължителен за почитателите от цял ​​свят”, заяви кметът на Байройт Томас Еберсбергер по време на представянето на събитието. Само за няколко години екипът, ръководен от Макс Емануел Ценчич, успя да положи основите на втори международен музикален фестивал в Байройт, след прочутия Вагнеров фестивал.

Ключови думи: