Френският ансамбъл

Френският ансамбъл "Маски" ще гостува с "Барокови увертюри" в София

На 8 ноември от 19:30ч, Софийска градска художествена галерия

В София пристига френският Ансамбъл "Маски". Той ще гостува в рамките на 17-тото издание на фестивала "Изкуството на барока". На 8 ноември от 19:30ч. в Софийската градска художествена галерия (СГХГ) ще свирят Ясу Моисио - обой, Лидевей Де Щерк - обой, Софи Джент - цигулка, Туомо Суни - цигулка, Катлийн Кайока - виола, Мелизанд Кориво̀ - виолончело, Беноа Ванден Бедмен - контрабас и Оливие Фортен - чембало. В програмата ще прозвучат творби от Ж.Ф.Рамо - Сюита из "Галантните индии", Й. С. Бах - Увертюра-сюита No: 3, Г. Ф. Телеман - Увертюра "Борсата" и др.
 
Концертът се осъществява с подкрепата на Столична община и Френски културен институт.Билети са налични в касите на EasyPay и онлайн в EpayGO
 
 
Прочути както със своята изразителност и жизненост, така и със своя интегритет и прецизност, "Маски" /Masques/ е ансамбъл, който напълно въплъщава динамичния дух на барока. Името на формацията е вдъхновено от маските на елизабетинска Англия - драматични забавления, които включват музика, танци и поезия. Всеки от шестимата членове на Masques има впечатляваща индивидуална кариера, която включва престижен списък от международни ансамбли за старинна музика. Когато се съберат, тяхната съчетана широта на опита се усеща в необичайната интерпретативна дълбочина, обвързана от необичайната химия помежду им, която продължава да хипнотизира публиката и критиците. Концертите им са многобройни и по целия свят в най-престижните зали.
 
Споделеното им любопитство води музикантите и публиката им по непрекъснато развиващ се път на откривателство. От дълбокото им потапяне в завладяващия свят на немската музика от 17-ти век, до разкриването на универсализма, хумора и хуманизма на Телеман, артистичният избор на Masques са подкрепени от същия апетит за заимстване и смесване в духа на самата барокова епоха. Това се отразява и в разнообразните националности на музикантите на Masques, които идват от Австралия, Белгия, Канада, Финландия и Франция.
 
Техните дискове, посветени на австрийските композитори от 17-ти век Йохан Хайнрих Шмелцер и почти неизвестния Романус Вайхлайн, се радват на единодушни положителни отзиви от критиката, като между тях получават отличията Diapason d'Or, „ffff“ Telerama, двата „Chocs“ de Classica и „Изборът на редактора“ на списание Gramophone. Съставът, който няма диригент, направи записи на произведения на Дитрих Букстехуде с ансамбъла Vox Luminis, компактдиск, който спечели награда Gramophone. През 2020 г. беше издаден запис на трите концерта за клавесин на Бах с Оливие Фортин и Еманюел Франкенберг. През 2022 г. бяха издадени увертюрите-сюити на Бах, в която всеки музикант изпълнява по една част. Други албуми, получили одобрение от критиката, са записани от лейбълите ATMA, Dorian и Analekta.

Следващото събитие от афиша на фестивала ще се състои на 12 ноември от 19:30ч. в Аулата на СУ "Св. Климент Охридски", когато ще се изявят Алекси Косенко - флейта, Кристоф Коан - виола да гамба, Александър Николаев - флейта и Николай Стойков - клавесин. В програмата ще звучат творби от Льоклер, Форкьоре, Блаве.
Ключови думи:
@