1000 души с маски ще гледат Новогодишния концерт на Виенската филхармония под палката на Баренбойм

1000 души с маски ще гледат Новогодишния концерт на Виенската филхармония под палката на Баренбойм

На 1 януари 2022г. в Златната зала на Музикферайн- Виена

Новогодишният концерт на Виенската филхармония ще бъде дирижиран от Даниел Баренбойм за трети път. След 2009 и 2014 г. престижното музикално събитие отново ще премине под палката на израело-аржентинския маестро. Докато артистичното му сътрудничество като диригент на авторитетния оркестър започва през 1989 г., първата му изява със състава е като пианист през 1965 г. През годините той е ръководил много важни филхармонични концерти, включително Летния Нощен концерт през 2009 г. и множество абонаментни концерти и концерти на турнета. Даниел Баренбойм е тясно свързан с Виенската филхармония не само от това дълго и плодотворно артистично партньорство, но и от голямо лично приятелство. Именно Даниел Баренбойм дирижира първата Виенска филхармония след локдауна заради пандемията през юни 2020г. в Музикферайн-Виена.

В програмата на концерта ще прозвучат шест непознати до момента заглавия- Phönix-Marsch op. 105, Die Sirene op. 248 и Nymphen-Polka op. 50 от Йозеф Щраус, Йохан Щраус-син, произведението Heinzelmännchen от Йозеф Хелмсбергер-син, полката Kleine Chronik op. 128 от Едуард Щраус, валсът Nachtschwärmer op. 466 от Карл Михаел Цирер.

Сред най-известните творби, които ще чуе публиката, са валсът „Музика на сферите"от Йозеф Щраус, увертюрата към оперетата „Прилепът" от Йохан Щраус-син, както и неговите валсове „Хиляда и една нощ" и „Сутрешни вестници", а полката „На лов", оп.373 и прочутия валс „На хубавия син Дунав" фигурират като бисове. Генералната репетиция е на 30 декември, а на 31 декември произведенията ще бъдат изпълнени в чест на Св.Силвестър. 

След като миналата година Новогодишният концерт под диригентството на Рикардо Мути премина без публика в залата, тази година в залата отново ще има публика, припомнят от Бюрото за международни връзки на община Виена в София. Поради действащите противоепидемични мерки в Златната зала на Музикферайн ще бъдат допускани само ваксинирани зрители с две дози, музикални ценители с отрицателен PCR тест, извършен 48 часа преди концерта, или такива, които са преболедували коронавируса. Със заповед на австрийското правителство бе забранено присъствието на правостоящи, а носенето на предпазни маски от типа FFP2 е задължително по време на музикалното събитие. В залата ще присъстват максимум 1000 души, като останалите притежатели на билети за предстоящия концерт ще бъдат компенсирани с резервирано място за културната проява в първия ден на 2023г.

Виенските общински оранжерии ще се погрижат отново за флоралните аранжировки в концертната зала, като институцията си партнира с Виенската филхармония от 2015 г. И тази година, за радост на телевизионните зрители по целия свят, австрийските градинари и цветари ще се погрижат за празничната обстановка с блестящата феерия от разцъфнали цветя, която започнаха да създават още на 27 декември. 

Дългоочакваното събитие на 1 януари 2022г. от 12.15ч българско време ще се излъчва по телевизията и радиото в над 90 страни по целия свят, достигайки до аудитория от над 50 милиона души. Medici.tv ще покаже концерта във всички онези страни и региони, които в момента не са обхванати от телевизионни предавания. Президентът на Виенската филхармония Даниел Фрошауер коментира: „Новото сътрудничество допълва медийната концепция на оркестъра по идеален начин: Концертът и неговото послание за надежда, приятелство и мир вече са достъпни и в онези страни и региони, които все още не са обхванати от нашите дългогодишни телевизионни партньори."

Ключови думи: