Българско клавирно дуо покори „Giovani in Crescendo“ 2024

Българско клавирно дуо покори „Giovani in Crescendo“ 2024

Българи завоюваха награди от конкурса

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми с  Ралица Димитрова и Мануела Генова, разположено в звуковия файл под главната снимка!
 
Клавирно дуо Ралица Димитрова и Мануела Генова бяха отличени с първа награда в тазгодишното издание на конкурса "Giovani in Crescendo", съобщават на сайта си от Софийския университет (СУ) “Св. Климент Охридски‘‘, цитирани от БТА. Призовото отличие клавирното дуо получава за изпълнението на Рапсодия Вардар за 4 ръце от композитора Панчо Владигеров. Талантливите дами се състезаваха в категория „Белканто - Солисти и малки групи" между 18 и 45- годишна възраст.  В същата категория второ място е присъдено на изпълнители от Литва, а третото на изпълнител от САЩ.
 
Симфоничният оркестър на G. Rossini и професор Ракеле Пасифико под патронажа на Министерството на образованието и община Пезаро, Италия са организатори на единадесетото издание на музикалния конкурс "Giovani in Crescendo" – 2024, като за чуждестранните участници той е в дигитално издание, а в Италия се провежда присъствено. Друга българска следа в конкурса остави перкусионното дуо Аглея Канева и Александър Вичев, които бяха удостоени със специален приз - Symphony Orchestra Rossini Award.
 
Д-р Ралица Димитрова е главен асистент към катедра „Музика и мултимедийни технологии“ от Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Мануела Генова – Кръстанова е артистичен директор на Школа за музика и танци “Орион”.
 
Дуото е поканено да представи творби от Панчо Владигеров в концерт, който е част от поредицата Реставрации на концерти по Владигеровски по инициатива на къща музей „Панчо Владигеров” - гр. София. Публиката ще чуе възстановка на „Клавирен рецитал от 30 януари 1933 г. в читалище „Цвят“ Видин, по случай рождения ден на Царя“. С първата си съпруга Екатерина Владигерова, композиторът обичал да свири на четири ръце пред публика. В избраната програма в изпълнение на автора са прозвучали „Македонски напев“, „Мар Димитрольо“ и „Пайдушка“ из „Седем български танци“ оп. 23, „Класично и романтично“ оп.24 шест пиеси за младежта, Пет песни за пиано: „Вила се й гора“, „Ситно хоро“, „Ръченица“, „Девет години станаха“ и „Господско (чорбаджийско) хоро“ из Български песни и танци оп. 25, както и Българска рапсодия „Вардар“ оп.16 в аранжимент за четири ръце в изпълнение на г-жа и г-н Владигерови. Тези творби от Владигеров ще представят пианистките Ралица Димитрова и Мануела ГеноваСъбитието предстои на 29 юни 2024г. от 19.00ч. в Балната зала на Националната художествена галерия „Двореца” в центъра на София. Билетите за събитието са в продажба в мрежата на Ивентим.
 
Припомняме ви, че първият от четирите концерта „По Владигеровски“, които къща музей „Панчо Владигеров” организира по повод юбилейната 125-а година от рождението на композитора, се проведе на 30 март в Балната зала на Национална художествена галерия „Двореца”. Вторият концерт от поредицата ще се състои на 13 юни на същото място. 
Ключови думи: