Българският фолклор завладя по прекрасен начин сцените на фестивала

Българският фолклор завладя по прекрасен начин сцените на фестивала "Черноморски звуци"

22 хорови състава от България, Пирот и Ангола – 90 % от тях детски и младежки хорове.

Атмосфера на обич, толерантност, споделна музика и много настроение. Така изглежда на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" през погледа на неговия директор д-р Валентина Георгиева. 

„Не сме имали толкова много изпълнители на автентичен и обработен български фолклор. Това даде изключителна пъстрота на цялото събитие. Чухме прекрасни изпълнения – Многократно изпитвах чувство на гордост и възхита, че толкова много млади хора, с такава отдаденост творят. Виждах сълзи на радост и в очите на публиката. Не сме имали фестивал, който толкова много да аплодира и да показва искрената си възхита и обич към журито", споделя тя.

По думите й, "Хорът на Варненските момчета и младежи, накараха всички ни да замълчим пред майсторството им.

Формацията „The Group“ от СУ „Св. Климент Охридски“, гр. Добрич, с ръководител: Милена Пеева, стана победител в категория камерни ансамбли.

Гостите ни от Пирот, спечелиха наградата на СБК /Съюза на българските композитори/, за най-добро изпълнение на произведение от български композитор.

Народният хор при НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, гр. Русе, с диригент Диян Иванов /само на 24 години/, спечели голямата награда, наградата на БХС /Български хоров съюз/, за най-добре представил се български хор; наградата на СБМТД /Съюз на българските музикални и танцови дейци/, за диригентско майсторство; наградата на СБК за изпълнение на българска песен. Всички награди са с парични премии – И тази сутрин аз осъзнах, че фестивала не само събира хора от различни краища на България и света, но и финансово подпомага тяхното развитие.

Хоровете на Петя Драгнева, от СУ за ХНИ „Константин Преславски“, гр. Варна, също спечелиха награди. Децата от Представителен хор при СУ „Сава Доброплодни“, гр. Шумен, с диригент Христина Денчева, са „Бъдещето на Европа“. Много са наградените състави, може да ги видите в сайта www.chernomorskizvutsi.com

През целия фестивал чествахме 110 години от създаването на хора инициатор и двигател на събитието – смесен хор „Черноморски звуци“ и това беше една от най-щастливо честваните ни годишнини с толкова много хора. Благодарни и горди сме, че отдадеността ни беше забелязана и хорът е удостоен от СБМТД със Специална награда за Изключителен принос към българската музикална култура, а аз самата бях наградена с едно от най-големите отличия на съюза – Златна лира за високи художествено творчески постижения.

Снимка: МХФ Черноморски звуци

Днес се чувствам удовлетворена, благодарна към всички партньорски организации, видими и невидими сътрудници на фестивала.

Горда съм, че Община Балчик, общинските съветници и ръководството на НЧ „Паисий Хилендарски-1870“ осъзнават значимостта на фестивала, както за подпомагането на месния бизнес, така и за утвърждаването на град Балчик, като средище за изкуство и култура.“

Ключови думи: