Български успех в Международния клавирен конкурс

Български успех в Международния клавирен конкурс "Тадини" и "Ischia International Competition“ 2021г.

Йоанна Иванова и Светлина Бояджиева с високи постижения

Младата пианистка Светлина Бояджиева спечели трета награда от престижния Международен Конкурс "Тадини", който се проведе на живо на 25.07. в град Ловере, разположен на брега на езерото Изео в област Бергамо. Това е трето отличие за талантливата българка, която през месец юли 2021г. бе отличена в още две музикални надпревари- втора награда от Международния Конкурс "Città di Sarzana" и трета награда от Международния Конкурс "Ischia International Competition“. В него Светлина Бояджиева участва в най-високата възрастова категория /19-25г./ заедно с още един български представител Йоанна Иванова, която също бе отличена с трета награда и с една точка повече от своята сънародничка. Победителите в тази категория станаха Сиаошу Танг (Китай), Илария Бруняра и Сара Бурси, Джузепе Сортино (Италия).

Светлина Бояджиева е родена в София. Тя започва да учи пиано на 5 -годишна възраст и завършва Националното музикално училище в София през 2015 г. в класа на Мария Богданова. Впоследствие постъпва в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ за още две години, но се премества в Триест, където започва да учи при професор Тереза ​​Тревизан в Консерваторията „Джузепе Тартини“. Участвала е в майсторски класове на Борислава Танева, Шарлиен Фаруджа, Александър Дулов, Агате Леймони, Рафаел Салинас и др. Носител е на редица отличия в национални и международни конкурси.

Тази година Международният клавирен конкурс "Тадини"се проведе за 7-ми път, като предостави възможност за изява на пианисти от 5 до 25-годишна възраст, разпределени в пет категории. Журито бе председателствано от Винченцо Балцани (Италия), а сред членовете са Всеволод Дворкин (Русия) и Филип Раскин (Белгия).

Ключови думи: