Български музиканти правят „Европейски пътешествия“ в Новогодишния музикален фестивал на НДК

Български музиканти правят „Европейски пътешествия“ в Новогодишния музикален фестивал на НДК

14 декември, 19.00ч., зала 9 на НДК

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми с пианистката Надежда Цанова и кларинетиста Росен Идеалов, разположено в звуковия файл под главната снимка!
 
 
На 14 декември от 19.00ч в зала 9 на НДК ще се проведе концертът „Европейски пътешествия“ от програмата на Новогодишния музикален фестивал. Концертът включва произведения за пиано, флейта, обой и кларинет, които ще изпълнят музикантите в състав Явор Желев- флейта, Светлана Анчева- обой, Росен Идеалов – кларинет и Надежда Цанова-пиано. Билетите са в продажба в Билетния център и онлайн в системата на НДК.

Кларинетистът Росен Идеалов представи пред Classic FM концепцията зад подбора на произведенията в концерта „Европейски пътешествия“. „Всеки от композиторите използва теми, фолклор и жанровост от други националности. При някои от авторите, както при Камий Сен-Санс, това е било и буквално пътешествие“, сподели музикантът. Той запозна слушателите с всеки единх от включените в програмата автори.

„Йохан Амберг е съвременник на Сен-Санс и също като него минава и в епохата на 20 век, когато има голям сблъсък на стилове. Той пише върху испански теми. (…) Бил е цигулар и концертмайстор на Кралския датски оркестър“, разказа духовият инструменталист. „Много интересна е пиесата на също малко известния композитор за България Трюгве Мадсен. Той е норвежки композитор, роден през 1940 година. Той е изключителен почитател на Франсис Пуленк“, сподели още Росен Идеалов.

„Остава една от най-мащабните пиеси в цялата програма – Дариус Мийо, който през 1917-19 година (…) е мобилизиран за секретар на посланика на Франция в Бразилия. Това е ранно произведение на Мийо и в него имаме повече влияние на Равел, на импресионизма, но има и малко от елементите на бразилската музика“, завърши музикантът.

Според Росен Идеалов бъдеще за камерната музика в България има. Той изрази своята надежда, че залите няма да останат празни и занапред. „Както казва старата приказка, за всеки влак има пътници. (…) В крайна сметка, камерната музика е най-интимният контакт между музиканта и публиката (…) и тази музика винаги носи много красиви послания“, заяви виртуозният кларинетист.

„Пианото тук има една сериозна роля“, заяви пианистката Надежда Цанова. Тя сподели, че работата в състав от такива инструменти досега е била нещо непознато за нея.

Талантливата инструменталистка, която месец по-рано участва в благотворителния концерт „Слушай музика, спаси лапичка“, разказа за пожънатите успехи на проявата. „Беше едно прекрасно събитие, което сега смятаме да повторим отново напролет“, каза Надежда Цанова и обеща да сподели локацията и датата при следващото си гостуване в студиото на Classic FM. Тя допълни: „Вярвам, че има накъде да се развива тази кауза, защото сякаш е насочена в две посоки: помагаме на животните, а и така доста повече увеличихме почитателите на класическата музика.“

Цанова също така изрази своята подкрепа към музикантите, борещи се за справедливо заплащане в момента. „Изключително са заети колегите от Софийска филхармония и смятам, че трябва да се удовлетворят техните изисквания“, заяви тя.

Росен Идеалов добави: „Трябва да се образоват политиците. (…) Трябва да се промени тяхното отношение и политиката за финансирането и подпомагането преди всичко на професионалните оркестри. (…) Без музиката, без изкуството, без стремежа към духовност една нация загива.“

 
 
Вижте подробната програма:
I
Камий Сен-Санс (1835-1921) -Капричио върху руски и датски теми, Op.79 (1887)
*Йохан Амберг (1846-1928) -Сюита в испански стил
1. Seguedille (Allegretto)
2. Devant le cathédrale (Largo)
3. Ronde villageoise (Comodo)
II
*Дариус Мийо (1892-1974)- Соната за флейта, обой, кларинет и пиано, Op.47 (1918).
1. Tranquille
2. Joyeux
3. Emporte
4. Douloureux
Тругве Мадсен (1940) - Hommage a Francis Poulenc op.114 (1999)
1. Allegro
2. Poco Adagio-Allegro - Poco Adagio
3. Allegretto - Poco Allegro
*Българска премиера
Ключови думи: