Български моделиери отдадоха почит на гуруто на авангардния дизайн

Български моделиери отдадоха почит на гуруто на авангардния дизайн

С изискано ревю

Академията за мода почете паметта на емблематичния испански дизайнер Пако Рабан (1934 - 2023) по време на поредната сесия на социално-културния проект „Вечери на стила“. Носители на „Златна игла“ и други талантливи моделиери показаха тоалети, вдъхновени и посветени на испанския дизайнер в столичната галерия „Милениум“.

Организаторът на събитието проф. Любомир Стойков, който е първият български тв.журналист, направил интервю с изключителния дизайнер, подчерта: „Великият Пако Рабан остави след себе си изключително ярка следа, белязала две столетия - втората половина на ХХ и първите две декади на ХХІ век. Той винаги ще вдъхновява с радикалния си дизайн, космополитната си философия и нестандартното си мислене!. Изкуството му не подтикваше към консуматорство и преклонение пред лукса, а будеше изумление и възторг пред неограничените възможности на творческото въображение. Като човек, този истински колос на визуалната култура и предизвикателните форми беше скромен, земен и достъпен. Той никога не изневеряваше на изконната мисия на дизайнера: да провокира, да изненадва и да тласка напред развитието на изкуството мода. Пако Рабан създаваше облекла от „невъзможни“ материи – метал, хартия, дърво и даже бетон. По неповторим начин той смесваше материалното и духовното, обикновеното и възвишеното, всекидневното и безсмъртното…“.

На събитието бяха показани няколко тематично издържани произведения на носителите на „Златна игла“ – Ина Асса, София Борисова, Теодора Спасова, Ирен Велковски и други талантливи дизайнери.

Ина Асса, която е работила като дизайнер-асистент в студиото на Рабан (2005 - 2006) даде началото на модното ревю, като предложи шал, който е направен от метално плетиво с лента от скъпоценни камъни и датира от 1989 година. Второто произведение от авторитетната наша дизайнерка се превърна в една от сензациите на вечерта - рокля в насипно състояние „Направи си сам“ на неповторимия испански дизайнер. Тя е в А силует, с тънки презрамки и всеки един метален кръг е с отвори за захващане на малки златни пръстени.

Дизайнерката Теодора Спасова представи дамски силует от сребристи текстури от авторски патентован текстил, награден с най-високия приз на Академията за мода за модна иновация през 2020 година. Лиа Каменова представи визия, вдъхновена от 60-те години на миналият век - смачкан метал и стари дънкови платове.

Водеща компания, отличена през 2022г. със „Златна игла“ за мъжка мода, представи  два тоалета от своето портфолио - елегантна рокля от две части в черен цвят и сребристо сако,  комбинирано с ревери от черен сатен, съчетани с риза и панталон в черен цвят. Дизайнерката Ирен Велковски заложи на рокля „Черният лебед“, в която пролича връзката между модата и балетното изкуство. На финала на модното ревю трикратната носителка на „Златна игла“ София Борисова, предложи официален тоалет от последната си колекция, който представлява стилна, сребриста рокля в комбинация от ефектна дантела и естествено копринено микадо.

Изисканото събитие беше уважено от ярки представители на медиите, културата, изкуството, артистичния свят и бизнеса, както и от студенти на проф. Любомир Стойков от специалностите „Моден дизайн“, „Журналистика и медии“, „Журналистика“, „Връзки с обществеността“  в НХА, УНСС и ФЖМК.

Ключови думи: