С музиката на Гершуин и Христосков

С музиката на Гершуин и Христосков "Български художници зад граница" откриха изложба в София

Експозицията "Here And There: между два бряга“ е отворена за посетители всеки ден от 10 до 17ч. в галерия „Мисията“ на МВнР до 8 септември 2023 г.

Изложбата "Here And There: между два бряга“ на групата "Български художници зад граница" бе открита наскоро в галерия "Мисията" към Държавния културен институт към министъра на външните работи на Република България. На събитието присъстваха вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел и посланика на САЩ в България Кенет Мертен. Експозицията се организира в рамките на тазгодишния цикъл от културни събития на тема: "България-Америка: минало, настояще, бъдеще“, посветени на 120-годишнината от установяване на дипломатическите отношения между България и САЩ,  и е съвместен проект с Изпълнителна агенция за българите в чужбина.

Изложбата представя творби на 11 български художници, които живеят и развиват артистичния си потенциал отвъд Океана: Татяна Авджиева, Атанаска Тасарт, Станимира Радулова, Йордан Иванов, Люсиен Димитров, Василен Васевски, Мариана Калъчева, Камелия Томанова, Евгения Петрова, Иван Михов и Кирил Манасиев. В програмата на събитието се включи и цигуларката Благомира Липари, която от години живее и работи в САЩ. Тя изкусно интерпретира Summertime от операта "Порги и Бес" на Джордж Гершуин и впечатли с виртуозитета си по време на изпълнението на Капричио № 10 "Малка токата", оп.1 от Петър Христосков. Цигулката на Благомира Липари е изработена от Владо Тилев и е печелила две награди на Международния конкурс за лютиери в САЩ през 2022г.

"Когато изкуството ни събира заедно, имаме по добър шанс - шанс да споделяме емоции, радости, надежди, очаквания за по-добро", заяви Мария Габриел по време на откриването. "Каним ви да се потопите в един интересен, визуален разказ между "тук" и "там", между брега на родината и брега на новите надежди и мечти", допълни тя. 

Габриел сподели, че изложбата включва интересни произведения, разнообразни почерци. "В търсене на личностното изразяване на български творци, които са сякаш тук и там, между двата бряга на океана и благодарение на чието творчество всички ние намираме пристан, намираме свободата в изкуството. Именно изкуството е онзи много важен мост между българите", каза още външният министър. По думите ѝ, "чрез него се опознаваме и сближаваме, изпълваме със съдържание нашите общочовешки ценности и идеали, споделяме памет. Правим бъдещето и настоящето по добро, защото го правим заедно", посочи още Габриел. 

"Чрез споделянето на заложбите, на артистичния ви талант от Чикаго до София, а и по целия свят, вие не само промотирате и запазвате българската култура, а правите традициите си част от културата на Америка, съдействате и за изграждането на разбиране между българите и американците", отбеляза Н.Пр. Кенет Мертен - посланик на САЩ в България.

 

Той подчерта, че по този начин артистите следват стъпките на Алеко Константинов, един от най-ранните културни посланици на България в САЩ. По думите му, има причина, заради която изкуството и културата намират изражение в политиката и дипломацията. Културата е общ език, който ни помага да се разбираме един друг в дълбоки и висши ценности, които всички ние споделяме. Тя е мост между два бряга, който ни свързва в нашата обща история, акцентира посланик Мертен.  Той изтъкна, че партньорството между двете държави е по-силно от всякога, като ще продължи да се задълбочава, да се стреми към мир, просперитет, както и демократични ценности.

"Връзките между нашите два народа са с дълга история", заяви кураторът на експозицията проф. Василен Васевски. Той благодари, че българите са приети толкова добре в своята „втора родина“ Америка и са третирани наравно с американските граждани.

Групата "Български художници зад граница" е създадена през 2007 година с цел сътрудничество в сферата на изкуството за разпространение и запазване на българската култура в чужбина. Членовете на кръга са записали над тридесет изложби, множество участия във фестивали, конкурси и други културни прояви.

Изложбата "Here And There: между два бряга“ може да бъде разгледана всеки ден от 10 до 17ч. в галерия „Мисията“ до 8 септември 2023 г. 

Ключови думи: