Българин покори Международния конкурс за цигулари

Българин покори Международния конкурс за цигулари "Тибор Варга Джуниър" 2024

Виктор Василев се класира на второ място

17-годишният български цигулар Виктор Василев покори Международния конкурс за цигулари "Тибор Варга Джуниър" 2024. Той се класира на второ място, като изпревари 14-годишният Кинюан Янг, а първата награда беше присъдена на 16-годишната канадска цигуларка Корина Денг. Финалистите получиха шанса да изпълнят с мецосопраното Мари-Клод Шапюи, член на журито, „Erbarme dich, mein Gott“ - една от най-трогателните арии от „Матеус Пасион".

Наградата за Виктор Василев е лък Louis Bazin от 1940г. и сумата от 2000 швейцарски франка. "Огромна радост и професионално удовлетворение от дългият и вълнуващ път към съвършенството,който извървяхме с Виктор Василев !!!С нас беше прекрасната пианистка Ирен Капеловска !!!". Това написа в социалната мрежа цигулковият педагог Дарина Данкова за своя възпитаник. 

Другото българско име в конкурса бе Диана Чаушева, която се представи достойно на конкурса, но не успя да влезе в топ 3.

Виктор Василев е роден през 2007 година в семейство на професионален музикант. Първата му среща с цигулката е на четиригодишна възраст, когато се запознава с изтъкнатия цигулков педагог г-жа Дарина Данкова. Той има невероятната възможност да работи неотлъчно с нея и да израства в овладяването на цигулковото изкуство. Виктор е възпитаник на НУМТИ „Добрин Петков“ – Пловдив, но успоредно с това вече втора година е извънреден младши студент в Нов български университет – София в класа на проф. Марио Хосен (Австрия). Участва в майсторските класове на световно известни изпълнители и преподаватели по цигулка като проф. Жерар Пуле, проф. Михаел Фришеншлагер, проф. Елизабет Кропфич, проф. Юлиус Хорват. През май тази година, след предварително прослушване на цигулари от цяла България, Виктор беше избран да участва и в майсторския клас на световноизвестната цигуларка Мидори Гото. Освен със своите цигулкови педагози, Виктор работи и си партнира на сцена със своя всеотдаен преподавател Ирен Капеловска. Носител е на първа награда от Международния конкурс „Андреа Постакини“ в гр. Фермо, Италия. Той спечели първо място и пребори конкуренцията в Grumiaux Competition в Брюксел, Белгия.

Ключови думи: