Как България се представи на Световния арфов конгрес в Кардиф - 2022г.?

Как България се представи на Световния арфов конгрес в Кардиф - 2022г.?

Възпитаници на НМУ "Л.Пипков" в София

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми с Кохар Андонян, преподавател в НМУ "Л.Пипков" в София, разположено в звуковия файл под главната снимка!

Кохар Андонян

България взе участие на Световния арфов конгрес, който се проведе в Кралския колеж по музика и драма в Кардиф, Великобритания. Тази година събитието, което се състоя от 23 юли до 29 юли 2022г., посрещна гости от 42 държави от Европа, Азия, Северна и Южна Америка, Африка. До момента Световният конгрес на арфистите се е провеждал в страни като Холандия, Канада, Австралия. Форумът бе отложен през 2020г. заради пандемията от Covid-19.

Никол Самарева, Виктория Маркова и Кохар Андонян на Световния арфов конгрес в Кардиф, 2022г.

Тази година българската арфова школа бе представена от възпитаници на Кохар Андонян. Младото дарование от НМУ "Л.Пипков" в София Виктория Маркова бе избрана сред 500 кандидати да изнесе концерт в рамките на програмата „Фокус на младежта“, която е насочена към музиканти до 20-годишна възраст. Покана за участие в майсторски клас получи и още една млада надежда на българското арфово изкуство - Никол Самарева. "В четвъртия ден на форума се състоя и изключителен концерт на триото на Росица Милевска, която е моя възпитаничка от първите ми години като преподавател. Не знам дали беше съобразено от организаторите или беше чисто съвпадение", коментира в студиото на Classic FM Radio Кохар Андонян. Конгресът бе изпълнен с многобройни срещи с арфисти от целия свят, сред които световно признатата арфистка, аранжьор и композитор Катрин Финч, която е артистичен директор на събитието, и Алфредо Ортис- прочутия кубински арфист и композитор, който живее във Венецуела.

Алфредо Ортис, Никол Самарева и Кохар Андонян на Световния арфов конгрес, 2022г.

Световният арфов конгрес е съпътстван от концерти, като публиката може да чуе дори традиционна африканска арфа- кора или японско кото. Българските представители са успели да се докоснат до тези арфообразни инструменти, но остават впечатлени и от Уелския арфов оркъстър, който наброява 60 музиканти. 

Припомняме ви, че Световният арфов конгрес се провежда от 1981г. на всеки три години. Мащабната проява включва изложение на арфи и нотни издания, дава поле за изява на млади изпълнители,  както и серия от лекции и иновации. Патрон на Световния арфов конгрес е Принц Чарлз.

Кохар Андонян, Катрин Финч, Виктория Маркова на Световния арфов конгрес в Кардиф, 2022г.

Началото на новата учебна година за възпитаниците на Кохар Андонян ще бъде предшествана от участие в престижен арфов конкурс в Салуцо, Пиемонт, Италия, който наближава в края на август. Вероятно ще се проведе и нова дарителска кампания за  закупуване на арфи в НМУ "Л.Пипков" в София.

Ключови думи: