Байройт пише нова история – догодина фестивалът се открива от жена-диригент

Байройт пише нова история – догодина фестивалът се открива от жена-диригент

Коя е Оксана Линив?

Украинската диригентка Оксана Линив записва името си в историята на Байройтския фестивал като първата жена, която ще застане на диригентския подиум при откриването на прочутия Вагнеров оперен форум догодина. 42-годишната диригентка ще ръководи продукция на „Летящият холандец“ през 2021г., което бе съобщено от директора на фестивала Катарина Вагнер, в интервю за немския вестник Die Welt. „Линив влиза в историята“, пишат световните музикални издания, като наблягат не само на предстоящия й исторически дебют в Байройт, но и на друг съществен факт от нейната биография – през 2017г. тя стана и първата жена диригент в Операта и Филхармоничния оркестър на Грац, Австрия, назначена там за главен диригент до края на сезон 2019/2020. Най-скоро в графика й предстоят ангажименти предимно в немски театри, сред които Баварската държавна опера, която още през 2015г. я отличи с наградата си за най-добър диригент, когато тя бе асистент на музикалния директор на институцията Кирил Петренко. Оксана Линив също ще дирижира и в други немски оперни театри – във Франкфурт и Щутгарт, във Франция – Парижата опера и обратно към Австрия, за да излезе на сцената в Theater an der Wien.

Новината, че жена ще застане на диригентския пулт на Оперния Вагнеров фестивал за първи път през 2021г., всъщност е от началото на миналия сезон, когато основната фигура в Байройт и правнучка на композитора Катарина Вагнер направи това съобщение, но запази името на диригентката в тайна буквално до този момент. Официално светът на музиката научи, че това е украинката Оксана Линив едва преди няколко дни, когато на 20 септември 2020г. Катарина Вагнер я обяви пред Die Welt. Сега на Линив се пада честта и досега изцяло мъжката привилегия да открие фестивала в цялата му 145-годишна история и да се изправи пред една консервативна общност като първата жена-диригент, излизала някога на диригентския подиум в Байройт!

Оксана Линив вече има зад гърба си Вагнерова оперна партитура, дирижирана от нея в Театър „Лисеу“, Барселона, което най-вероятно отново я прави първата жена, осъществила подобно диригентско начинание в цяла Испания. В смелата й кариера присъстват някои от най-значимите европейски оперни сцени, сред които не само изброените по-горе, но също и оркестрови ансамбли от ранга на Симфоничния оркестър на Баварското радио, Щатскапеле Берлин, Мюнхенската филхармония, Филхармонията на Люксембург и др. Родена е през 1978г. близо до Лвов, градът, където започва музикалното й обучение, след което директно отива в Германия, след спечелен диригентски конкурс „Малер“ в Бамберг, по-късно продължава обучението си в Дрезден, а днес е избрала да живее в Дюселдорф. В родината й е позната със страстта си по развитието на класическата музика там, известна е като посланик на културата на Украйна по света, а през 2016г. инициира създаването на Международния класически фестивал LvivMozArt в град Лвов, който самата тя ръководи като артистичен директор. По същото време по нейна идея се основава и Младежкия симфоничен оркестър на Украйна, който е първият и единствен досега младежки състав, обединяващ само млади музиканти от цялата страна.

Ключови думи: