Автор на джаз опера написа музиката за „Колибрито“
Снимка: lamonteitaliana.it

Автор на джаз опера написа музиката за „Колибрито“

Филмът вече е в българските киносалони

Трогателен и разтърсващ, носталгичен и драматичен, дълбок и психологически - такъв е филмът „Колибрито“, който ще остане запечатан дълго време в съзнанието на всеки зрител. Животът на Марко Карера, по прякор Колибрито, е съпътстван от фатални съвпадения, загуби и всепоглъщаща обич.

В юношеската си възраст, на морето, той среща Луиза Латес, привлекателно и необикновено момиче. Пламналата любов между тях ще остане неосъществена и няма да угасне никога. От друга страна, брачният живот на Марко се развива в Рим, където са съпругата му Марина и дъщеря им Адел. На пръв поглед обикновената история преминава в калейдоскоп от спомени, вълнения, илюзии, за да достигне до емоционалния финал.

Франческа Аркибуджи е сценарист и режисьор на „Колибрито“, а в сценарния екип са Лаура Паолучи и Франческо Пиколо. Адаптацията е по едноименния роман на Сандро Веронези (награда "Стрега", 2020). Филмът попадна в селекцията на миналогодишния кино-литературен фестивал "Синелибри", а преди това заемаше първото място в бокс-офис класацията в Италия цели два месеца след премиерата. В лентата ще видите Беренис Бежо, Каша Смутняк, Пиерфранческо Фавино, Нани Морети, Лаура Моранте, Бенедета Поркароли, Франческа де Мартини. Италианско-френската копродукция от 2022г. вече е в българските киносалони.

Пречистващата сила на музиката в лентата е дело на Батиста Лена. През 2002 г. името му нашумява с джаз операта "Руските космонавти" по текстове на писателя Марко Лодоли. Според критиката, това е едно от най-изненадващите произведения в историята на италианската музика. Творбата е едновременно забавна и лека, но също така дълбоко и автентична от музикална гледна точка. Анализаторите възхваляват изключителното въображение на Батиста Лена, като го нареждат сред композитори като Курт Вайл и Нино Рота. Записът на джаз операта е осъществен за Label Bleu.

Батиста Лена (на главната снимка) е роден във Виареджо, но живее в Милано до 1973 г., където започва да свири на китара. По-късно самоукият музикант се премества с майка си, изкуствоведката Карла Лонци, в Рим, където започва да проявява интерес към джаза, като учи при Еди Палермо. През 80-те години на миналия век Батиста Лена си сътрудничи с Роберто Гато, с когото записва 5 компактдиска. Участва в множество музикални проекти и международни фестивали, а през 2008 г. престижният биг бенд на немското радио WDR Big Band Köln прави записи и концерти в Еврорадио, посветени на неговата музика. Батиста Лена изнася майсторскикласове по джаз в Сиена и преподава композиция и джаз китара във Флоренция.

Ключови думи: