Австрийският режисьор Дитер Бернер прави киноверсия на живота на Алма Малер

Австрийският режисьор Дитер Бернер прави киноверсия на живота на Алма Малер

Биографичният филм е озаглавен „Алма Малер, една страст“

Има личности, чиято неповторима житейска траектория изглежда предопределена да се възродят благодарение на литературата и киното. Алма Малер несъмнено е една от тях. Родена през 1879 г. във Виена, изпълнена с артистичен талант, самата тя е дъщеря на певица и художник. От ранна възраст Алма Малер проявява забележителни музикални дарби: в допълнение към свиренето на пиано, тя се посвещава на композицията, която усъвършенства с Александър фон Цемлински. Въпреки това привличането, което тя изпитва към изкуството, по някакъв начин е свързано с привличането, което изпитва към художниците. Сякаш физическият и интелектуалният компонент в нея бяха слети в неразривна единица. Животът й върви ръка за ръка с този на необикновена галерия от гении, които са били съблазнени и вдъхновени от нея. Муза и любовница на Густав Климт и Оскар Кокошка, съпруга на композитора Густав Малер и по-късно на архитекта Валтер Гропиус и писателя Франц Верфел, Алма Малер завършва живота си от другата страна на Атлантика- в Ню Йорк.

След като вдъхновява филма Bride of the Wind (2001) на Брус Бересфорд, животът на Алма Малер отново е обект на кинематографичен интерес - в игралния филм "Алма Малер, Страстта". Неговият автор, австрийският режисьор Дитер Бернер, вече демонстрира способностите си в областта на биографичните филми с неотдавнашния и награден филм "Егон Шиле – Смъртта и девойката", за известния австрийски художник. "Алма Малер, Страстта" е създаден по сценарий на Хилде Бергер и с операторското майсторство на Якуб Бейнарович.

Докато продължава да изследва отношенията й с Густав Малер и Валтер Гропиус, филмът се фокусира преди всичко върху обсесивната и саморазрушителна страст между Алма и художника Оскар Кокошка. В ролите-  Емили Кокс и Валентин Постлмайр. По думите на Бернер, „въпреки че Алма и Оскар са „исторически“ фигури, публиката трябва да се сблъска с тях така, сякаш са от „тук и сега“. Техните конфликти са модерни и нямаме нужда от носталгични припомняния от миналото, за да ги разберем. Ставаме свидетели на жена, която по-късно ще бъде известна с репутацията си на колекционерка на мъже като ловни трофеи. Също така съзерцаваме мъж, обладан от импулса да създава не само произведения на изкуството, но и живота си, който споделя с жена, на която дълбоко се възхищава".

Дитер Бернер (Виена, 1944 г.) работи от 1973 г. главно като режисьор и сценарист в киното и театъра, въпреки че през 1989 г. играе главната роля в „Седмият континент“ от Михаел Ханеке. Славата му в немскоговорящите страни се дължи на телевизионния сериал Alpensaga - историята на едно австрийско село. Последният му игрален филм "Егон Шиле – Смъртта и девойката" (2016) е показан в повече от 40 страни и е получил няколко престижни отличия, сред които Австрийската филмова награда за „Най-добра актриса“ - Валери Пахнер, наградата ROMY (Награда на Австрийската телевизия и филм) за „Най-добър сценарий“, „Най-добра продукция“ и „Най-добър дебютант“.

Ключови думи: