Атанас Маев- за организацията на „Гала в София“ и за Соня Йончева отблизо

Атанас Маев- за организацията на „Гала в София“ и за Соня Йончева отблизо

Публиката да заеме местата си от 18 до 20ч.!

„Ние няма да допускаме хора, които се блъскат пред входовете. Ще има ограничение за 1,5м. изчакване. Всеки от зрителите ще бъде настанен от голяма група разпоредители, като ще раздаваме вода, тъй като е лято…С уважение към артистите, организацията и зрителите, които са дошли по-рано, призоваваме да се възползвате от входа от 18 до 20ч.“, заяви в ефира на Класик ФМ радио организаторът на концерта „Гала в София“ Атанас Маев.

„Не сме ограничили малките улички и не сме създали разлика във възможността хората и живущите да използват винетните си стикери, предвид че събитието е след зоната за платено паркиране като час. Има 2 метростанции, които са в близост, както и тролейбусна линия №9, която ще продължи да работи, въпреки че движението по ул.„Раковски“ в отсечката между  бул.„Дондуков“ и  бул.„Цар Освободител“ ще бъде ограничено“, добави той.

 „Запознанството ни е още от детските ми години понеже нашите родители са братовчеди, но двайсетина години по-късно срещнах Соня Йончева“. Така започва личната история на организатора на „Гала в София“ Атанас Маев.  През януари 2015 година на сцената на Метрополитън опера имах професионален ангажимент и съчетах едновременно посещението ми в Метрополитън със среща с един българин, който подкрепя културата, който каза: „Тази вечер ще гледам опера. Искаш ли да се видим половин час преди представлението, за да ми разкажеш какво става в България?“. Аз дори не знаех, че Соня играе ролята на Виолета от операта „Травиата“. Изведнъж, отивайки по-рано, разгледах афиша и останах отнемял, че имаше огромна опашка и в същото време видях по екраните името на Соня. За да потвърдя това усещане, попитах разпоредител: „Знаете ли това за тази вечер ли е? Кога пее Соня Йончева? – Да, опашката там е за нея. Това беше най-големият подарък, който можех да си направя в последният ми ден в Ню Йорк, тъй като в същото време тъкмо беше настъпил и Атанасовден“, разказа Маев в „Съботното сутрешно кафе“ по Класик ФМ радио.

 „Соня е човек, с който винаги сме се гордее и винаги за мен е била пример как може един българин, който е извървял пътя от таланта си в среда, която няма възможност да бъде подкрепяща, да стигне до най-високите върхове. Вие нямате представа - 4 хиляди човека в Метрополитън 15 минути аплодират Соня. Сълзи ми течаха по очите, когато гледах този момент, в който исках да го споделя, но в същото време си давах сметка картини, които знам, че са минали през живота й, за да може тя да постави българския талант на нашата школа на най-високия пиедестал в оперното изкуство точно в този момент.“

Атанас Маев се занимава с продуцентска дейност от 2003г.Той следи професионалната й дейност и организира емоционалния й концерт с участието на брат й Марин Йончев, съпруга й Доминго Хиндоян, за който си спомня следното: „В публиката бяха всичките й най-близки хора, включително баща й, за който това беше последният концерт, който видя децата си да пеят заедно на живо. Несравнима и не мога да опиша емоцията, но тя е с много голям архив в съзнаниетоми, който създаде още по-голяма мотивация, че може събирайки и възможности и комуникирайки, да използваме тази нейна силна патриотична част от характера й, в която тя винаги заявява, че е българка, а също и че пловдивчанка, откъде е тръгнала и да направим връзката и да подходим също с мисия към завръщането й; събуждане на хората, показване, че добрите новини на България могат да бъдат различни и че не са само политически интриги, ангажименти и борба за власт, а има едни други посланици, които двупосочно работят за добрия имидж на България. Това са нашите артисти.“

Цялото интервю на Радостина Узунова с Атанас Маев ще откриете в звуковия файл под главната снимка.

Ключови думи: