Атанас Маев пред Classic FM:

Атанас Маев пред Classic FM: "Aerowaves In Sofia е мотивация за културната дипломация в лицето на съвременните танцьори"

На 2 ноември от 19.30ч. на Сцена Derida в София

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми с Атанас Маев - организатор на Aerowaves In Sofia, разположено в звуковия файл под главната снимка! 
 
"Aerowaves In Sofia е мотивация за културната дипломация в лицето на съвременните танцьори". Това заяви пред Classic FM организаторът Атанас Маев. По думите му, фестивалът поставя столицата на световната карта, като три от представленията (6.11 в 19:30 ч., "Лешояд", Англия; 9.11 в 19:30 ч., "Вярвам", Франция; 11.11 в 19:30 ч., "Дом", Германия), се класират за надпреварата в Международния фестивал Aerowaves, основан от Джон Ашфорд. През последните 25 години Aerowaves е в челните редици на иновативния съвременен танц в Европа, като подкрепя работата на нововъзникващи творци, оформя го като изкуство и свързва танцовия свят на континента. 
 
 
Тази вечер, 2 ноември от 19.30ч. на сцена "Derida" /ул. "Цар Самуил" 32 в София/, публиката "ще види един танцов спектакъл, който ще влезе в Топ 20", убеден е Маев. "Имах възможността да го гледам на фестивала Danza Valencia през тази пролет и публиката извикваше на няколко пъти артистите с бурни овации", добави той. Представлението носи заглавието „Таранто Фламенко“ на Мария дел Мар Суарес, Ла Чачи от Испания. Тя е автор на идеята, режисьор и интерпретатор, като представя стил фламенко, поставен по съвременен стил. В него ще вземе участие певицата Лола Долорес. След края на 50-минутния спектакъл предстои разговор с артистите. Екипът включва още осветление от Азаел Ферер, костюми от Ева Хуртадо, консултант е Яна Пачеко, дизайн - Кармен Морено, а продуцент е Мей Мор.
 
Историята със средствата на танца е свързана с две жени, които пушат цигари в парка, или пред вратата на къщата, или на двора. Те споделят общо всекидневно пространство, разговор, интимността на тишината. Изведнъж пеенето и танците разбиват обикновения свят и въвеждат магия. В едно спряно, загадъчно време хореографията се ражда като деликатен полъх, докато се превърне във вихър. Потропване на пети, тъга и смях се редуват. Песен, която не спира, която се издига нагоре и обгръща пространството.
Таранто, като фламенко стил, идва от минния район на Алмерия. Първоначално това е примитивна, проста, суха канта (пеене), без китара, която се ражда от нуждата да се пее свободно.
В това сценично изследване има голота, която ни съпътства и с която експериментираме. Уважавайки структурата на традиционното таблао, ние изследваме как срещата между танца и канте (пеенето) може да доведе до произволна трансформация.
От тишина, без инструментариум, започваме разговор между гласа и тялото, оставяйки случайното да се прояви. Призивът за танц изследва quejíos (хленченето) на Таранто, така че хореографията се трансформира, включвайки всичко, което възниква от танците и пеенето. В сценичния език, рамкиран в новите драматургии, се задълбочаваме в изследването на тялото и изненадата на голото канте (пеене). Въпреки, че не се търси нещо конкретно, се появяват непочтителни жестове, хумор и произволност. Танцът и песента са модифицирани, без да се нарушават напълно и ние ги интегрираме, както в живота, за да продължим да танцуваме.

На 3 ноември от 10:00 до 14:00 ч. ще се проведе Уъркшоп за професионални танцьори на Мария дел Мар Суарес, Ла Чачи, Испания.
 
Билети се продават в системата на еPayGo 
 
Фестивал „Aerowaves в София“ се осъществява от Фондация Арт Линк / Дерида Денс Център с финансовата подкрепа на Aerowaves Dance Across Europe, Столична община - Програма „Култура“, Министерство на културата на Република България, Национален фонд "Култура" - програма "Едногодишен грант" 2022 и програма за "Възстановяване и развитие на частни културни организации".
Ключови думи: