Атанас Кръстев - за второто издание на фестивала

Атанас Кръстев - за второто издание на фестивала "Челисимо" и концерта "Танц за трио"

Младият виолончелист и преподавател в НМА

 
Чуйте какво сподели за фестивала, както и за концерта "Танц за трио"  виолончелистът доц. д-р Атанас Кръстев, председател на Сдружение "Челисимо", което организира проявата! Интервюто на Георги Митов-Геми е разположено в звуковия файл е под главната снимка.

Второто издание на Международния фестивал „Челисимо” през 2021 година (6-10 септември) показва растеж, разширяване на териториите, представя нови и познати имена на известни световни виолончелисти  -  концертиращи артисти и преподаватели в реномирани висши музикални училища. Ще участват Александър Рам – носител на  Втора награда от Международния конкурс „Чайковски" (Русия), който от следващата година ще е редовен преподавател в Московската консерватория,  Драган Джорджевич – професор в Белградската музикална академия (Сърбия), Денис Северин - професор  от  Женевския университет по музика и  Университета по изкуства в Берн (Швейцария), Разван Сума – професор от  Университета по музика в Букурещ (Румъния),  доц. Атанас Кръстев от НМА,  пианистите Виктория Василенко – носителна първа награда от конкурса „Джордже Енеску” и  Хориа Михаил (Румъния) – директор на филхармонията в Брашов. Освен 5 камерни концерта ( на 6, 7, 8, 9 и 10 септември)    във фестивала са предвидени и   майсторски класове ( по 3 сесии – общо 15) на  петимата преподаватели  за студенти от Швейцария, Румъния, Сърбия, Русия, Украйна,  за възпитаници на  НМА и учениците от  музикалните училища на България. Броят на участниците в майсторските класове е 20, като те са от България, Румъния, Сърбия и Кипър.

Събитията ще се проведат   в три пространства – в залите и учебните кабинети на НМА „Проф. Панчо Владигеров” и НМУ „Любомир Пипков”, както – и  в Галерия- зала „Оборище  5”.  

Майсторските  класове ще бъдат отворени не само за студенти, ученици, професионални челисти от София и от цялата страна, но на него са заявили желание за участие и студенти  от чужбина, които ще пристигнат на свои разноски.  Обучението  ще е безплатно  - така,  както и петте концерта ще бъдат със свободен вход. Ще предоставим на активните участници не само дипломи, но и парични или предметни награди.

Международният фестивал „Челисимо” е подкрепен от Национален фонд „Култура“ и НМА „Проф. Панчо Владигеров“

Вторият Международен виолончелов фестивал е една уникална възможност в нашата столица да  си дадат среща изтъкнати представители на различни европейски виолончелови школи, чието съгласие за участие е признание и за националната ни виолончелова школа. (Този път фестивалът се  обогатява с гостуващи виолончелисти  от Сърбия и Русия.) Интензивният характер на събитието, многообразието от имена на изпълнители и заглавия на произведения, ще бъдат интересни за младите виолончелисти, за публиката, за всички музиканти. Този фестивал ще постави България и София на видно  място в европейската карта на музикалното изкуство, ще приобщи младите  инструменталисти от България и чужбина към най-високите образци на майсторство, ще отвори нови пътища пред младата музикална генерация и пред младата публика.  Уникалният форум на виолончеловото общество и неговите почитатели несъмнено ще обогати културния живот на страната ни, ще даде своя принос за разширяването на мирогледа  и хоризонта пред младите изпълнители и ще запознае публиката с утвърдени образци от класиката до съвременността , но и  с премиерни за България заглавия и интерпретации.   

ПРОГРАМА НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ФЕСТИВАЛ „ЧЕЛИСИМО” 2021 /6-10 СЕПТЕМВРИ 2021/ 

6 септември  –  зала НМА – Концерт от солови и творби за две виолончели в  изпълнение на РАЗВАН СУМА и АТАНАС КРЪСТЕВ

Програма:

Гаспар Касадо (1897-1966) -  Сюита за соло виолончело, 16 мин. Дьорд Лигети (1923-2006) – Соната за соло виолончело,  8 мин. Петър Христосков (1917-2006) – Фантазия за сoло виолончелo, 7 мин.

Давид  Попер (1843–1913) -  Сюита за две виолончели, оп.16 - 20 мин.

7 септември  –  зала НМУ „Любомир Пипков” – Рецитал на ДЕНИС СЕВЕРИН и ТАТЯНА КОРСУНСКАЯ (виолончело и пиано)

Програма:

Лудвиг ван Бетовен - 7 вариации по тема из „Вълшебната флейта на В.А. Моцарт – 9 мин.

Паул Хиндемит -  Соната за соло виолончело – 11 мин.

Дмитри Шостакович – Соната  за виолончело и пиано, оп. 40, ре минор – 26 мин

 8 септември – зала  Галерия Оборище 5 - Рецитал на АЛЕКСАНДЪР РАМ и  ВИКТОРИЯ ВАСИЛЕНКО(виолончело и пиано)

Програма:

 Бенджамин Бритън -   Сюита №1 за соло виолончело – 25 мин.

Ф. Менделсон-Бартолди – Соната за виолончело и пиано № 2, ре мажор- 25 мин.

Бохуслав Мартину – Вариации по тема на Росини за виолончело и пиано – 8 мин.

9 септември – зала   НМУ „Любомир Пипков” – Рецитал на ДРАГАН ДЖОРДЖЕВИЧ и ХОРИА МИХАИЛ (виолончело и пиано)

Програма:

Алфред Шнитке –Сюита в старинен стил, оп. 80  - 15 мин.

Лудвиг ван Бетовен – Соната за виолончело и пиано № 4, оп. 102, №1, до мажор- 15 мин.

Макс Брух – „Kol Nidrei” oп.47 – 11 мин.

Фредерик Шопен – „Брилянтна полонеза”. оп. 3, до мажор – 10 мин.

10 септември – зала НМА - Заключителен концерт на най-изявените студенти и ученици от майсторските класове, с участието и на преподавателите във виолончелови ансамбли, връчване на дипломите.

Програмата ще е свързана с изучавания музикален материал и нивото на участниците в майсторските класове. Във втората част ще прозвучат и виолончелови ансамбли от: Кленгел, Бизе, Попер и др.(2 часа)

Ключови думи: