Обявиха архива на Енрико Карузо за продажба на частни лица

Обявиха архива на Енрико Карузо за продажба на частни лица

От Аукционната къща “Christie’s“

Аукционната къща “Christie’s“ обяви огромен архив от  документи на Енрико Карузо за продажба на частни лица. Той включва 282 писма и телеграми, изпратени от него и 423 изпратени до него, датиращи от цялата му кариера. „Бурният и драматичен личен живот на великия тенор Карузо е разкрит чрез съкровищница от писма и други документи, които могат да бъдат закупени“, съобщават от институцията.

 Карузо има две деца от певицата Ада Джакети, преди да започне дългосрочна връзка със сестра й Рина и в крайна сметка да се ожени за американската наследница Дороти Парк Бенджамин през 1918 г. Три години по-късно, на 48- годишна възраст, той напуска този свят, а причината е плеврит. Сред документите, които могат да бъдат закупени, са писмо от бъдещата съпруга на певеца Дороти Бенджамин, в което тя задава въпрос на  Карузо дали е поискал нейната ръка от баща й, както и телеграма от сопраното Ада Джакети. Има и 185 фактури за продажба, някои от които остават неплатени в продължение на сто години.

„Тези писма разказват увлекателна история“, казва Томас Венинг, ръководител на отдела „Книги и ръкописи“ в „Christie’s“- Лондон. „Те ни вкарват в съзнанието на Карузо, който от обикновен, провинциален тенор той става най-известния певец в света. Писмените сведения ни дават и гледната точка на близките до тази изключителна личност в музикалния свят. Изглежда, че Карузо е бил в постоянен емоционален екшън“.

Архивът, който включва също снимки, изрезки от вестници и съдебни книжа, е предаден от все по-немощния певец на приятеля му Антонино Пероне фу Антонио през май 1921 г. Това се случва малко преди Карузо да напусне САЩ за последен път и три месеци преди смъртта му. Пероне, който по това време живее в Бостън, вероятно е бил избран за получател, защото тенорът е можел да му се довери за опазването на личния си архив далеч от погледите на широката общественост.

 Документите бяха неизвестни на биографите от 20-ти век на Карузо, включително дори на собствения му син Енрико-младши, който през 1990г. написа „Енрико Карузо: Баща ми и семейството ми“. Те излязоха на бял свят едва през 2014 г., когато бяха предложени на търг отново от престижната аукционна къща. Сега, във връзка със  стогодишнината от смъртта на Карузо, те отново са на пазара.

Ключови думи: