Арфистката и педагог Емануела дели Еспости: „След пандемията, такова военно положение ми се струва прекалено“

Арфистката и педагог Емануела дели Еспости: „След пандемията, такова военно положение ми се струва прекалено“

Провеждат Дни на арфата в НМУ "Л.Пипков" от 11 до 13 март 2022г.

Чуйте цялото интервю на Георги Митов-Геми с Емануела дели Еспости и д-р Кохар Андонян в превод на Радея Гешева от СУ „Св.Климент Охридски“ в звуковия файл под главната снимка!

„В този век, след пандемията, такова военно положение ми се струва прекалено“. Това заяви в ефира на Classic FM radio Емануела дели Еспости - професор по арфа в Музикалната консерватория „Ариго Бойто“ в Парма, вицепрезидент на Асоциацията “Conoscere la Musica” /“Да опознем музиката“/  и  президент на Италианската арфова асоциация.Тя пристигна в България като специален гост на изложението на арфи „АРПИСИМА“, което след двегодишно прекъсване ще се проведе от 11 до 13 март 2022 г. в Националното музикално училище „Любомир Пипков“- София. Освен да разгледат специфичните инструменти, всички професионалисти и почитатели на арфата, както и любители, могат да присъстват и на поредица от майсторски класове и концерти. Откриването на третото издание на изложението е на 11 март от 18.00 ч. в залата на НМУ „Л.Пипков“- София с концерта „Love for the harp“, в който ще вземат участие възпитаници на  учебното заведение. На 12 март, отново от 18.00 ч. в залата на училището, публиката  ще може да се наслади на изящна музикална програма, представена от квартет арфи - Емануела дели Еспости, Кохар Андонян, Илиана Селимска и Весела Тричкова. Програмата включва: М. Албенис - Соната в ре мажор, Ф. Госек - Симфония концертанте из балета “Мирца”, Г. Форе - Приспивна песен, Е. Геци - Канон-миниатюра, Ф. Рица - “Естрейа”, Л. Самартино – Милонга, М. Елиът – Фантазия, Е. Хафтер - “Танцът на пастирката”. На 13 март италианска арфистка и педагог Емануела дели Еспости ще проведе майсторски клас с ученици от Националното музикално училище „Любомир Пипков“. Всички събития са с вход свободен. „Ще се насладите на музиката и ще видите много красиви и изящни инструменти, които звучат уникално“. Това подчерта в студиото на Classic FM Radio д-р Кохар Андонян – преподавател по арфа в на НМУ „Л.Пипков“.

Емануела дели Еспости е работила като първи арфист в оркестрите на Флоренция (Maggio Musicale Fiorentino), Милано (RAI), Неапол (RAI A. Scarlatti), Генуа (C. Felice), Бари (Petruzzelli) и Швейцарския радиооркестър на Лугано –Swiss Radio Orchestra of Lugano, като диригенти са били Лучано Берио, Рикардо Шаи, Зубин Мета, Рикардо Мути, Даниел Орен, Жорж Претр и др. „Като човек Зубин Мета мога да кажа, че е почти италианец. Има топъл темперамент и е щедър…. Маестро Мути е елегантен, фин, изискан, точен и взискателен“, спомня си Емануела дели Еспости. Тя е носителка е на множество престижни отличия, които оценяват нейното майсторство като солист и камерен музикант. Въпреки че публикува свое музикално изследване, посветено на композитора Карл Филип Емануел Бах, нейните интереси са насочени към интерпретацията и записите на съвременен репертоар. В кариерата й се отличават и редица майсторски класове и участия в жури на авторитетни конкурси по целия свят.

Преподавателската й работа в консерваторията „Ариго Бойто“ в Парма описва така: „Минаха две много тежки години. Преподавахме онлайн, което не е лесно за музикален инструмент…В учебното ни заведение не може да се влиза, ако човек не е ваксиниран, а трябва да е направил целия ваксинационен курс т.е трябва да има Super Green Pass“. Според Еспости, „младите са привлечени от еклектичността на музикалния инструмент от факта, че могат да се изпълняват различни жанрове на арфа- джаз, рок, не само класика“. Родената в Болоня арфистка и педагог смята, че „ако студентите са добри, лесно се реализират. Може да се яви на конкурс, за да влезе в оркестров състав, може да свири камерна музика, да прави солови изпълнения, да се ориентира към преподавателска дейност“.

Днес Емануела дели Еспости преподава на млади таланти от Литва,Хърватия, Испания, както и от Италия. „Имам студентка от Русия, която ми разказа,че там се живее зле. Семейството й се премести да живее в Естония…В този век, след пандемията, такова военно положение ми се струва прекалено“. На 25 март 2022г. Емануела дели Еспости ще свири на благотворителен концерт за мир в Аудиториум „Бенедети Микеланджели“ в Консерваторията в Болцано с виолончелиста Роберто Трайнини, който преподава в същия ВУЗ. „Желаем този мир, за да могат децата ни да живеят в нормален свят и да не се случват такива неща“, допълни Кохар Андонян.

Ключови думи: