Април отново ще бъде Месец на четенето в България с „Походът на книгите“

Април отново ще бъде Месец на четенето в България с „Походът на книгите“

От 2 до 23 април

Април отново ще бъде Месец на четенето в България с „Походът на книгите“.
Той ще се проведе между 2 и 23 април. И тази година инициативата включва известни личности, които ще четат на деца избрани български и световни литературни произведения.
Тази година Походът включва и националната кампания „Четяща класна стая“, част от проекта „Книги и знание" по програма „Създаване“ на Националния Фонд „Култура“. Проектът насочен към насърчаване на четенето сред децата посредством 15-минутно четене на ден в училище, съчетано с дейности, които насърчават тяхната творческа изява и инициатива.
Снимка: Getty Images/Guliver Photos
В рамките на инициативата ще се състои и Националната награда „Бисерче вълшебно“ – първият приз в България, посветен на съвременните детски книги, отличени чрез гласуване на децата.
Една от дългогодишните цели на Асоциация „Българска книга“ е Походът да стимулира четенето като навик още от детска възраст, с което да се повиши нивото на грамотност сред подрастващите, да развие тяхното мислене и да обогати нивото им на култура.
Снимка: Getty Images/Guliver Photos
 
Инициативата „Походът на книгите“ е организирана от Асоциация „Българска книга“ в партньорство с Министерството на културата, Министерството на образованието и науката, Столична община, Националното сдружение на общините в Република България, Българската библиотечно-информационна асоциация, ОКИ „Искър“ и Фондация „Детски книги“.
Походът се осъществява под патронажа на вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова
Ключови думи: