Аполония изкушава с шедьоври на изобразителното изкуство

Аполония изкушава с шедьоври на изобразителното изкуство

От 28 август до 7 септември в Созопол

Аполония 2024 ще зарадва любителите на изкуството с възхитителни изложби, изумителни фотографии и представяне на дипломни творби на студенти от Националната художествена академия. Те ще могат да бъдат видяни в Художествената галерия в Созопол през целия период на фестивала. Изложбата „Пътувания: острови, морета“ на Греди Асса ще бъде един от акцентите. Тя ще включва специално създадени от него творби за 40-о издание на Празниците на изкуствата Аполония. Ще бъде открита и фотографската изложба на Асен Шопов на тема „Нашият Созопол“.

Големият български скулптор Павел Койчев ще представи своя внушителен проект „Две фигури“, които ще бъдат поставени на крайбрежната улица.   

Посетителите на фестивала ще могат да разгледат и международната плакатна акция „КОНТАКТ“. Тя ще бъде изложена в Художествената галерия от 28 август и ще изследва трансформациите и различните интерпретации на идеята, че всички сме свързани. Плакатите, засягащи необятните теми за любов и омраза, космос, технологии, екология, война и мирно съжителство, са наситени с ирония, провокации и емоции.

И тази година студентите от Национална художествена академия ще могат да изложат своите дипломни проекти в Художествената галерия в Созопол от 28 август до 7 септември. Вече 128 години НХА активно участва в развитието на българската художествена култура и образование, като нейният основен приоритет неизменно е формирането на професионални художници в различните области на изящните и приложните изкуства, дизайна и изкуствознанието.

 Тази година е специална за Аполония, тъй като фестивалът празнува своята 40-та годишнина. За пореден път той ще събере театър, музика, литература, кино и пластични изкуства и ще превърне Созопол в най-големия културен център на България.

Празниците на изкуствата Аполония 2024 се осъществяват с медийното партньорство на Classic FM Radio и радиостанциите от bTV Radio Group.

Пълната програма с всички събития от фестивалната програма от 28 август до 7 септември могат да бъдат открити на официалния сайт – https://apollonia.bg/. Билетите са в продажба в мрежата на Eventim, като може да бъде закупен и „златен билет“, който дава възможност за запазване на място за всички прояви.

За Аполония:
Празници на изкуствата Аполония са най-големият, дългогодишен и мащабен арт фестивал в България. Негов организатор е Фондация Аполония, създадена през 1991 г. Първото издание на Фестивала се провежда през 1984 г. Ежегодно сцените на Аполония в Созопол привличат стотици артисти и хиляди любители на изкуството от България и света. Фестивалът има за цел да съхрани културните традиции, както и да подкрепи нови таланти в областта на всякакъв вид изкуства.

Ключови думи: