Антонио Сория по Класик ФМ радио: „Концертните зали в Испания работят при пълен капацитет, а над 75% от населението е ваксинирано
Снимка: Classic FM radio

Антонио Сория по Класик ФМ радио: „Концертните зали в Испания работят при пълен капацитет, а над 75% от населението е ваксинирано"

Пианистът ще изнесе рецитал на 11 октомври, от 19.30ч. в Камерна зала "България"

„Концертните зали в Испания работят при пълен капацитет. Над 75% от населението е ваксинирано". Това заяви в ефира на Класик ФМ радио един от изявените испански пианисти Антонио Сория.  Чуйте повече по тази тема, както и за програмата на концерта, от интервюто на Георги Митов-Геми с изтъкнатия испански пианист Антонио Сория в превод на Силвия Велинова от Испанското посолство! Звукът ще откриете под главната снимка.

Снимка: Classic FM radio

Тази вечер, 11 октомври, от 19.30ч. в Камерна зала „България" Антонио Сория гостува в рамките на 11-тото издание на фестивала „Пиано екстраваганца" с рецитал с произведения на композитори от неговата родина. Концертът се осъществява с подкрепата на Посолството на Кралство Испания в България. Билети - потърсете на касата на зала "България" и в системата на Eventim!

Снимка: Jean Jacques Shneider/Piano extravaganza Foundation

Антонио Сория е завършил музикалното си образование в Барселона и Бордо, като студент по пиано на проф. Рамон Кол и по орган на Франсис Шапле. За неговото формиране като пианист са помогнали и личности като Владо Перлмутер, Жермен Муние и Мария Жоао Пиреш. Срещите му с Алексис Вайсенберг и преди всичко Алисия де Лароча са важни импулси в неговата кариера. Лароча определя като „исторически” интеграла на творбите за пиано от Хоакин Турина, койтo се състои от 16 компактдиска, записани от Сориа през 1995 година. Този внушителен звукозаписен проект получава и наградата за най-добра музикална продукция в Испания през 1995 г. от специализираното списание „Ритмо”, както и наградата „CD Compact 1997”.

Антонио Сория изнася концерти в над 20 държави по света и е бил солист на оркестри като московския  Kremlin Chamber Orchestra, камерния оркестър на Тулуза, оркестъра Л. Яначек в Моравия, Софийски солисти, Държавния оркестър на Мексико, оркестрите Landesjugendphilarmonie Brandenburg, Magna Grecia, Nordharzer Staedtebuehne Theater, филхармониите в Крайова, Бакау и други градове в Румъния. Изнасял е концерти заедно с артисти от ранга на Елена Образцова, Пол Майер и Паул Бадура-Скода.

Снимка: Jean Jacques Shneider/Piano extravaganza Foundation

Пианистът е победител в международния конкурс “Paper de Música de Capellades” (Барселона), а по-късно става магистър и доктор на Университета във Валенсия и магистър по музикология в Университета в Ла Риоха. Бил е професор в Музикалната академия в Мурсия, а  понастоящем е професор в Музикалната академия на Кастилия и Леон и е канен за член на жури на голям брой международни конкурси.  

 

Ключови думи: