Ангелина Гаврилова: „В България съществува страх към съвременното изкуство

Ангелина Гаврилова: „В България съществува страх към съвременното изкуство"

Хореографката представя свои танцови решения в операта „Фауст"

Чуйте интервюто на Георги Митов-Геми с Ангелина Гаврилова, разположено в звуковия файл под главната снимка!

„Балетът на Стара Загора процъфтява изключително. Той направи бум в сферата на балетното изкуство в нашата страна. Когато репертоарният ти план е толкова интересен, кара хората да кандидатстват при тези отворени граници. Средната възраст, според мен, е под 30 години. Тогава си отдаден на изкуството и можеш да седиш денонощно в залата“. Това заяви в ефира на Classic FM Radio хореографката Ангелина Гаврилова, която работи по спектакъла „Фауст" от Шарл Гуно. Тя разкри подробности около създаването на находчивите танцови идеи в постановката, с която бе открито 52-рото издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора.

Ангелина Гаврилова е дългогодишен солист на Балет „Арабеск”, който ще гостува на 29 ноември с „Триптих“. Спектакълът включва „Infinity" на самата Ангелина Гаврилова, "Mare Crisium" на Аршак Галумян и „Part of" на танцьора и хореограф Филип Миланов. „Решихме „Триптих“ да съдържа в себе си самостоятелни миниатюри, но и да има нещо, което ги обединява. Спряхме се на минимализма като музика и трите спектакъла си кореспондират именно чрез нея“, коментира талантливата хореографка. По думите й, в България съществува страх към съвременното изкуство. „Зрителят се притеснява, че може да отгатва в абстракцията, а това не е така. Ако човек дойде, ще опита, види, докосне и ще бъде възпитано да присъства и оцени, без да означава „аз не разбирам от това". Изкуството трябва да се усеща, а не да се разбира“, подчертава Гаврилова.

Припомняме ви, че тя е магистър по „Балетна режисура”, преподавател по Модерни танцови техники в НУТИ в периода 2011- 2017 г. и по Съвременен танц в НМА „Проф. Панчо Владигеров” от 2016г . Ангелина Гаврилова е двукратен носител на наградата за съвременна хореография от Среща на младите балетни изпълнители „Анастас Петров” – Добрич 2015, 2017 и Международния балетен конкурс за юноши и деца „Малки звезди” -2015, 2017. Номинирана е за „Кристална лира” 2016 за оперно- танцовият спектакъл „Севилският бръснар” реж. Боян Иванов и е селектирана с миниатюрата си „Пътят ми с теб “ за участие в Международния конкурс за съвременна хореография – Белград 2017. Периодично е канена да работи с ученици във Виена (Австрия) и Бурса (Турция).

Ден след изявата на Балет „Арабеск“, предстои отбелязването на 80 години от създаването на танцова драма „Нестинарка“ от акад. Марин Големинов. В събитието ще вземат участие Лили Големинова, Силвия Томова, Вера Кирова, Калина Богоева, Олеся Пантикина и Анелия Димитрова. Акад. Марин Големинов свърза творческата си биография с Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора, на който години беше директор.

Ключови думи: