Ане-Софи Мутер изнесе три благотворителни концерта за Украйна
Снимка: anne-sophie-mutter.de

Ане-Софи Мутер изнесе три благотворителни концерта за Украйна

Немската цигуларка

Ане-Софи Мутер е неуморна в желанието си да събира средства за хората, страдащи от войната в Украйна. До този момент в Германия тя изнесе вече три благотворителни концерта от началото на месеца, като последният беше на 17 март 2022г. Още на 24 февруари, когато руските въоръжени сили нахлуха в Украйна, тя написа във фейсбук профила си: „Моите мисли са с хората в Украйна, молитвите ми са за тях. Това е най-мрачният час в живота ми, една опустошителна атака срещу нашата демокрация. Моля се и се надявам на мир“. В немския град Дортмунд, където световноизвестната цигуларка свири миналия четвъртък, тя излезе на сцена заедно с пианистката от Латвия Лаума Скриде и испанския виолончелист Пабло Ферандес. Всеки от тях се отказа от хонорара си, което направиха и музикантите от Кьолнския камерен оркестър с диригента Кристоф Попен. Две фондации обезпечиха разходите за концерта, за да може средствата от всички продадени билети да отидат за организацията „Save the Children“. Концертът бе под патронажа на министър-председателя на федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия Хендрик Вюст, а самата Мутер обяви, че „това е третият и последен за този месец благотворителен концерт в помощ на Украйна“. Тя специално благодари на своите колеги и съмишленици: „Думите не могат да изразят дълбоката ми благодарност към моите скъпи приятели – Лаума Скриде и Пабло Ферандес – виолончело, затова, че свириха със сърцата си за „Save the Children“ Германия“. Нейният призив: „Всеки може и трябва да помогне сега. Само думите не са достатъчни. Това е ужасна хуманитарна катастрофа и ние трябва да застанем до народа на Украйна. От сърце ви моля за вашето дарение…, за да могат да бъдат подпомогнати колкото се може повече деца в Украйна и съседните страни!“

Снимка: Anne-Sophie Mutter/facebook

В програмата бе избран Бетовен – Увертюрата „Егмонт“ и Тройния концерт за цигулка, виолончело и пиано с оркестър. А композиторът, чиято музика сега обикаля света и от началото на войната се е превърнал в лице на повечето благотворителни кампании – украинският автор Валентин Силвестров, също бе представен – с творбата му „Моменти на паметта“. „Тази война удря за пореден път най-слабите и невинните – децата. Те, както и техните семейства, са наша грижа и наш ангажимент“, заяви Флориан Вестфал, управляващ директор на „Save the Children“ Германия, който изказа и големите си „специални благодарности към нашата дългогодишна поддръжница Ане-Софи Мутер“. За Концертхаус Дортмунд – домакин на събитието, концертът също е особено важен, което проличава от думите на артистичния директор на залата Рафаел фон Хьонсброх: „Аз лично участвам в проекти за неотложна помощ в Украйна от много години насам, защото познавам страната от посещенията си там. Трудно мога да повярвам какво се случва сега и съм много притеснен за хората там. Нека изпратим силен сигнал за мир с този концерт и в същото време, да помагаме активно и на семействата в нужда“, заяви той.

Снимка: br-so.com

На 12 март Ане-Софи Мутер изнесе друг голям благотворителен концерт – с музиканти от Мюнхенската филхармония, Симфоничния оркестър на Баварското радио и Оркестъра на Баварската държавна опера, водени от израелския диригент Лахав Шани100% от приходите отново бяха насочени към същата организация /Save the Children работи в Украйна от 2014г./ и всички изпълнители участваха безвъзмездно. Само няколко дни по-рано, на 6 март, Ане-Софи Мутер свири благотворително и като член на камерна формация в концертизлъчен по medici.tv, този път в подкрепа на Международния комитет на Червения кръст.

Ключови думи: