Анджела Георгиу пристига на 10 ноември в зала

Анджела Георгиу пристига на 10 ноември в зала "България"

Румънската оперна дива се завръща за оперна гала със Софийската филхармония

Суперзвездата Анджела Георгиу, определяна от критиците като "най-бляскавата и талантлива оперна певица на нашето време", се завръща в София за оперна гала с Националния ни оркестър и маестро Найден Тодоров. Партньор на сцената ще ѝ бъде талантливият тенор Саимир Пиргу. Концертът ще се проведе на 10 ноември от 19.00ч. в зала "България". Билети ще откриете на касата на зала "България" и в мрежата на Ивентим.Атрактивна отстъпка от 50% очаква всеки, който си закупи абонаментен цикъл или си закупи билети за 6 концерта по свой избор.
 
С Анджела Георгиу нашите филхармоници ще се качат и на сцената на Концертхаус – Виена на 13 ноември. 
 
Коя е Анджела Георгиу?
Анджела Георгиу започва своя възход към световната слава с дебюта си в Кралския оперен театър в Лондон през 1992 г., където пее Мими в „Бохеми“. През същата година дебютира в Метрополитен опера в Ню Йорк и във Виенската държавна опера. Именно на сцената на Кралската опера „Ковънт Гардън“ през 1994 г. тя изпява за пръв път своята високо оценена роля на Виолета в „Травиата“, когато за първи път в телевизионната и оперната история Би Би Си прави промени в програмата си, за да излъчи операта на живо. На една репетиция диригентът сър Дьорд Шолти разказва: „Сълзите ми потекоха. Наложи се да изляза. Това чудесно момиче може всичко.“ Спектакълът е заснет и записан от звукозаписната компания „Дека“. Пресата и периодичните издания отбелязват, че „се е родила звезда“. Оттогава Анджела Георгиу е постоянно търсен изпълнител на оперните сцени и концертните зали по света: Ню Йорк, Лондон, Париж, Залцбург, Берлин, Токио, Рим, Сеул, Венеция, Атина, Монте Карло, Чикаго, Филаделфия (с оркестър Филаделфия), Сао Паоло, Лос Анджелис, Лисабон, Валенсия, Баалбек, Амстердам, Куала Лумпур, Цюрих, Виена, Залцбург, Мадрид, Барселона, Валенсия, Прага, Монреал, Москва, Тайпе, Сан Хуан, Любляна, Буенос Айрес и други.
 
Първият й ексклузивен договор със звукозаписна компания е сключен през 1995 г. с „Дека“, които осъществяват видеозапис на няколко постановки с нейно участие: „Травиата“ с оркестъра на Кралската опера „Ковънт Гардън“, „Еликсир на любовта“ с Оркестъра на Лионската опера, както и записи на компактдиск на нейни изпълнения на арии заедно с Оркестъра на Театър „Реджо“ в Торино, на „Бохеми“ с оркестъра на „Ла Скала“, „Вердиеви героини“ с Миланския симфоничен оркестър “Джузепе Верди”, „Моят свят и моето тайнство“ с Лондонската филхармония.
 
 
Следващият й изключителен договор за запис е подписан през 1998 г. с „И Ем Ай Класикс“ („EMI Classics“). Записва албум с дуети и арии заедно с Роберто Аланя и Оркестъра на Кралската опера „Ковънт Гардън“, рядко записваната опера на Пучини „Лястовичката“ с Лондонския симфоничен оркестър, операта „Ромео и Жулиета“ от Гуно с Националния оркестър „Капитол“ – Тулуза, а по втория албум дуети с Роберто Аланя, „Верди за двама“ („Verdi per due“) работи заедно с Берлинските филхармоници, дирижирани от Клаудио Абадо.
 
Рециталът й „Каста дива“ е последван от запис на живо на концерта „Класика в една лятна вечер“, изпълнен съвместно с Щатскапела Дрезден, Реквиема на Верди с Берлинските филхармоници и рецитала в Кралската опера през 2001 г., всички издадени на компактдиск и видеодискове. Записът на рецитала й с арии на Пучини, направен през 2008 г. доказва още веднъж дълбокия музикален талант на Анджела Георгиу.
 
Сред издадените от Анджела Георгиу заглавия са пълните записи на оперите „Приятелят Фриц“ (‘L’Amico Fritz’) от Пиетро Маскани и „Федора“ от Умберто Джордано (и двете заглавия са реализирани съвместно с „Дойче грамофон“). Изпълнението на живо на „Лястовичката“ в Метрополитън опера (2009), както и на „Фауст“ от Кралската опера в Лондон (2004) са издадени на видеодиск от „И Ем Ай Класикс“ през 2011 година. „Адриана Лековрьор“ (продукция на Кралската опера, записана през 2010 г.) е издадена на видеодиск през 2012.
 
През ноември 2011 г. Анджела Георгиу издава „Почит към Мария Калас“ – сбирка от любими оперни арии от френския и италиански репертоар, вдъхновена от кариерата и записите на Мария Калас. Марко Армилиато дирижира Кралския филхармоничен оркестър.
 
През март 2015 „Уорнър Класикс“ пусна в продажба комплект от осем компактдиска и един видеодиск, наречен „Автограф“, послучай 25-годишнината на кариерата на Анджела Георгиу.
Всички нейни компактдискове са получили широко признание от критиката и са удостоени с много отличия, като например наградите на сп. „Грамофон“, наградите „Диапазон д’ор“, „Шок дьо монд дьо ла мюзик“ във Франция, наградата „Сесилия“ – Белгия, Наградата на германската звукозаписна критика (‘Deutsche Schallplattenkritik-Preis’), наградата „Ехо“, италианската Награда за музикални записи (‘Musica e dischi’), Наградата за чуждестранна лирична продукция, Наградата на американската критика (‘USA Critics’ Award’). Г-жа Георгиу печели титлата „Артистка на годината” в класацията „Британски награди за класика” (‘Classical Brit Awards’) през 2001 и 2010 г.
 
През 1999 г. с голям успех участва в концерта „Майкъл Джексън и приятели” в Мюнхен. Анджела Георгиу пее на откриването на Кралската опера „Ковънт Гардън“ (през декември 1999 г.) и на „Театро Малибран“ във Венеция (23 май 2001 г.), както и на откриването на новата опера във Валенсия, в присъствието на испанската кралица София през октомври 2005 г. Пее на историческото представление „Концерт на открито в Двореца“ (‘Prom at the Palace’) на 1 юни 2002 г., послучай Златния юбилей на кралица Елизабет II – концерт, който може да се намери и на запис на видеодиск. При различни поводи е пяла за Негово височество Уелския принц. През 2003 г. участва в концерта по повод връчването на Нобеловата награда за мир.
Анджела Георгиу е удостоена с „Червения знак на град Париж“ („La Medaille Vermeille de la Ville de Paris“) и е обявена за „Носител на ордена за литература и изкуство“ (“Officier de l’Ordre des Arts et Lettres”) and „Кавалер на ордена за литература и изкуство“ (“Chevalier de l’Ordre des Arts et Lettres”) от Мнистерството на културата на Франция. През декември 2010 г. е удостоена с почетното звание „Доктор хонорис кауза” на Университета по изкуства в Яш (Румъния) и „Звездата на Румъния”, най-високото отличие, давано от президента на Румъния. През октомври 2012 г. е удостоена с кралското отличие „Нихил сине део“ от Негово Величество Крал Михай I за популяризиране на румънските културни ценности в чужбина. През октомври 2014 г. Анджела Георгиу е удостоена с почетното звание “Доктор хонорис кауза” от Музикалната академия “Георге Дима” в Клуж Напока (Румъния). През октомври 2015 г. получава Европейска културна награда за музика в Дрезден по случай двадесет и петата годишнина от обединението на Германия. През май 2017 г. Анджела Георгиу е удостоена с титлата „Доктор хонорис кауза“ от Букурещкия университет. През февруари 2018 г. Анджела Георгиу бе отличена във Франция с наградата „Виктоар д’оньор“ (Victoire d’Honneur) в „Победите на класическата музика“ („Les Victoires de la Musique Classique“).
 
В историята на операта Анджела Георгиу блести като рядко явление: не само певица-актриса с изключителна вокална техника и дълбока драматична и музикална интелигентност, но и магнетичен събеседник, който прониква в сърцата и умовете на публика от възможно най-разнороден спектър. Тя прави съпричастна с най-възвишените ценности на оперното изкуство една огромна световна общност в необичайно широк мащаб.
Ключови думи: