Андрис Нелсонс обединява два оркестъра от двете страни на Атлантика заради Рихард Щраус
Снимка: Deutsche Gramophon

Андрис Нелсонс обединява два оркестъра от двете страни на Атлантика заради Рихард Щраус

Нов албум

Диригентът Андрис Нелсонс осъществи записите на основните симфонични партитури на Рихард Щраус с помощта на два оркестъра -  Бостънския симфоничен оркестър и Гевандхаус оркестър Лайпциг. Те ще бъдат публикувани на 6 май 2022г. от лейбъла Deutsche Grammophon в кутия от 7 компактдиска.

 Всеки от оркестровите състави участва със записи на три албума, докато в седмия диск от колекцията двата ансамбъла обединяват усилията си, за да изпълнят Празничната прелюдия заедно с органиста Оливие Латри. В проекта са включени и изявени солисти като пианистката Юджа Уанг („Бурлеска“ за пиано и оркестър“) и виолончелистът Йо-Йо Ма (Симфоничната поема „Дон Кихот“, оп.35 за виолончело, виола и оркестър). Това ще бъде и първият оркестров цикъл на Щраус, наличен в звуковия формат Dolby Atmos.

Сътрудничеството от двете страни на Атлантика между тези два исторически симфонични ансамбъла отдава почит на музикант, който е заставал на подиума пред тях в ролята си на диригент. Рихард Щраус дирижира за първи път Гевандхаус оркестър Лайпциг през 1887 г., а впоследствие - още 12 пъти, като през 1907 г  е обявен за първия официален гост -диригент на състава. Той също така дирижира Бостънския симфоничен оркестър през 1904 г. по време на турне в Съединените щати. По този повод, Щраус предлага някои от своите произведения за изпълнение от авторитетния оркестър и се изказва ласкаво за звука и техническите умения на музикантите в него.

Ключови думи: