Андре Ороско-Естрада ще бъде генерален музикален директор в Кьолн от 2025 г.

Андре Ороско-Естрада ще бъде генерален музикален директор в Кьолн от 2025 г.

Диригентът пристига за първи път в България на 6 април 2023г.

Андре Ороско-Естрада ще бъде следващият генерален музикален директор в Кьолн от 2025 г., информират световните медии. След това 45-годишният колумбиец ще поеме ръководството на Оркестъра и операта Гюрцених, като наследник на поста на  Франсоа-Ксавие Рот.

Андре Ороско-Естрада е роден в Колумбия. Учи за цигулар, а първите си уроци по дирижиране взима едва на 15-годишна възраст. Премества се във Виена, за да следва в Университета по музика и сценични изкуства, а през октомври миналата година се завърна там, вече като преподавател.  Дирижира водещи оркестри в Европа, концерти и оперни представления в Берлинската държавна опера и Залцбургския фестивал. Предстоящия сезон ще го отведе до Бостънския симфоничен оркестър, Лондонския филхармоничен оркестър, Щатскапеле-Дрезден, фестивалния оркестър на Будапеща, Филхармонията на Осло и много други.

От септември 2014 г. до юли 2021 г. Андре Ороско-Естрада е бил главен диригент на Симфоничния оркестър на Франкфуртското радио. По същото време е музикален директор на Симфоничния оркестър на Хюстън, където приключи ангажиментите си в мениджмънта през 2022 г. Само за две години, от 2020 до 2022 г. Ороско-Естрада стана главен диригент на Виенския симфоничен оркестър. Той обяви, че напуска тази длъжност, като подаде своята оставка, влязла в сила от 12 април 2022 г.

Андре Ороско-Естрада се очакваше да гостува за първи път в София на 6 април 2023г. от 19.00ч. В програмата на вечерта ще прозвучат Феликс Менделсон-Бартолди - Концерт за цигулка и оркестър в ми минор, оп.64, със солист Юлиан Рахлин, и Рихард Щраус - Животът на героя оп. 40.

Поради заболяване, Андре Ороско-Естрада ще бъде заменен на диригентския пулт. Вижте от кого ТУК

Билети - на касата на зала "България" и в мрежата на Ивентим

Ключови думи:
@