Американско обществено радио получи щедро дарение за излъчване на класика
Снимка: APMG

Американско обществено радио получи щедро дарение за излъчване на класика

В размер на 56 милиона долара

Най-голямото дарение в историята на Общественото радио на Минесота (Minnesota Public Radio), бе регистрирано миналата сряда, на 8 юни 2022г., когато медията обяви, че е получила анонимен паричен подарък в размер на 56 милиона долара. Според изричното желание на дарителя, сумата има специално предназначение – тя трябва да бъде насочена изключително към обслужване на аудиторията на класическата радиостанция YourClassical, която е част от мрежата на MPR. Общественото радио на Минесота (MPR), член на медийната корпорация American Public Media Group (APMG), съобщава още, че за цялата 55-годишна история на радиото (основано през 1967г.) това е най-мащабното дарение.

Снимка: yourclassical.org

 „Този ​​необикновен подарък ще има трансформиращо въздействие върху бъдещето на Общественото радио на Минесота и всички общности тук, за които ние работим“, заяви Джийн Тейлър, президент и главен изпълнителен директор на APMG. „Чрез щедростта и подкрепата на този дарител, а и на много други, ние ще продължим да изпълняваме нашата мисия да служим в полза на обществото“, допълни тя. За да гарантира управлението на дарените средства, радиото възнамерява да създаде самостоятелен и постоянно действащ фонд. От друга страна, според желанието на дарителя, то трябва и да разшири аудиторията си, създавайки нови програми и съвременни технологии. „Тъй като компанията продължава да инвестира в нови медийни технологии, това ще послужи като модел в дигиталната трансформация на всички от семейството на APMG“, уверяват от корпорацията, която управлява още няколко радиостанции в Минесота и Калифорния. „Като най-голямата класическа обществена медийна организация в страната, ние имаме добри възможности да приобщим към класическата музика едно ново поколение от разнообразна слушателска аудитория“, смята Манди Туонг, член на борда на Общественото радио на Минесота.

Базирано в град Сейнт Пол, щата Минесота, общественото радио разполага с оперативен бюджет от малко над 101 милиона долара (за изминалата фискална 2021г.). Неговият канал за класическа музика YourClassical осигурява програма както на регионално, така и на национално ниво. Сигналът се разпространява до 420 станции из цялата страна и според ръководството, това е „най-големият дистрибутор на класическа музика за нацията“. Също по данни на Общественото радио на Минесота, YourClassical вече достига близо 2,75 милиона слушатели всяка седмица.

Ключови думи: