ALLEGRO ORCHESTRALE събира две легенди от две поколения на сцената на АЛЕГРА
Снимка: Allegra Festival and Academy

ALLEGRO ORCHESTRALE събира две легенди от две поколения на сцената на АЛЕГРА

Международният фестивал за класическа музика предстои през юли

На 20 юли от 19:30 ч. в Централния военен клуб в София Николас Паске, учител на истинска плеяда диригенти от младото поколение, ще се качи на пулта на Фестивалния оркестър “Алегра”. Солист на концерта ще бъде цигулковият виртуоз Александър Ситковецки, който освен със соловите си изяви е познат на публиката с едноименното си трио “Ситковецки”, както и като партньор на Юлия Фишер в нейния квартет. В програмата ще прозвучат  някои от любимите произведения на публиката - Увертюра Егмонт и Втора симфония от Л. ван Бетовен и Концертът за цигулка и оркестър на П. И. Чайковски.

Бетовен пише с въодушевление поръчаната му музика към пиесата на Гьоте “Егмонт”. Историческите обстоятелства благоприятстват неговото вдъхновение - войските на Бонапарт обсаждат Виена и я окупират. Музиката към “Егмонт” се състои от 9 номера и представлява увертюра, която предшества постановката. Тази увертюра в съвършена форма и ограничено време пресъздава събитията  в пиесата със средствата на музиката и придава драматичност на случващото се на сцената. Изградена като сонатно Allegro с бавно встъпление под формата на сарабанда и стремително увличаща кода, увертюрата остава образец на драматичния стил на Бетовен с музикалното си съвършенство и драматургична нагледност.  

Концертът за цигулка на Чайковски е несъмнено труден. Но тази липса на съмнение отстъпва пред блясъка на поетичните сцени, които се редуват с театрална или почти литературна зримост в музиката. Сякаш с интерес, меланхолия или изненада се разкриват страниците на някои от големите руски романи от епохата. Или солист и оркестър ги разгръщат вместо нас?

Бляскав и увличащ финал на програмата ще сложи Втората симфония от Бетовен. Композирана във време на трудности и огорчения, тя носи светлината на надеждата и дързостта на новатора; груба, внезапно галантна, понякога изненадващо, “хайдновски” непочтителна, тази симфония неизменно радва слушателите.

Тези знакови произведения ще бъдат изпълнени с финес и красота от Фестивален оркестър “Алегра”. Той събира едни от най-изявените имена на българската класическа сцена в състав, който може да бъде видян единствено като част от концертната програма на Фестивал и академия АЛЕГРА.

Снимка: Allegra Festival and Academy

Професор Николас Паске изучава цигулка и дирижиране в Национално училище за изящни изкуства и Музикален колеж в родния си град Монтевидео. Той двукратно печели селекцията на млади диригенти “Dirigentenforum”, провеждана от Германския съвет за музика. Паске работи с различни реномирани състави по цял свят, с които концертира в Швейцария, Италия, Португалия, Южна Америка (Чили, Уругвай, Бразилия, Колумбия), САЩ, Австралия, Южна Корея, Намибия както и редица страни от Югоизточна Азия. Диригентът има обширна и разширяваща се дискография в областта на филмовата музика за Marco Polo, Naxos и Beyer. Сред последните му записи са всички съчинения за цигулка и оркестър на Пиер Род с цигуларя Фридеман Айххорн и Филхармоничния оркестър на Йена.

Снимка: Allegra Festival and Academy

Александър Ситковецки, член-основател на многократно награждаваното Трио Ситковецки, което печели отличието за камерна музика на BBC Music Magazine през 2022, ще излезе на сцената на Фестивал и академия Алегра със своята Страдивари, изработена през 1679г. Сред избраните моменти от концертните прояви на големия цигулар, а също и търсен диригент, са изпълненията му със Симфоничния оркестър «Йомиури Нипон», Кралския филхармоничен оркестър, Мюнхенския камерен оркестър, Konzerthaus Orchester - Берлин, BBC Scottish Symphony Orchestra, Netherlands Philharmonic Orchestra, Tokyo Symphony Orchestra, European Union Chamber Orchestra, Halle Orchestra, Академията „Сейнт Мартин ин дъ Фийлдс“, Московски симфоничен оркестър, Симфоничния оркестър на Санкт Петерсбург, Филхармоничния оркестър на Боливия, Оркестъра на Полското Национално радио, Държавния симфоничен оркестър на Русия, Residentie Orkest The Hague, Оркестъра на Уелската национална опера, BBC National Orchestra of Wales, London Philharmonic Orchestra and Philharmonia Orchestra.

Билети за концерта Allegro Orchestrale може да намерите в мрежата на Ивентим.

Снимка: Allegra Festival and Academy

За повече информация, следете сайта и социалните мрежи на Фестивал и академия Алегра - фейсбук и инстаграм.

Фестивал и академия Алегра се реализират с финансовата подкрепа на Националния фонд “Култура” по програма "Едногодишен грант” 2022, с финансовата подкрепа на Столична Община - Столична програма “Култура”, Институт Лист УКИ, Италиански културен институт, под патронажа на Посолството на Швейцария в България и в партньорство с Националното музикално училище “Любомир Пипков"

Ключови думи:
@