Александрина Михайлова от Школата Кабаиванска прави абсолютния си дебют в София

Александрина Михайлова от Школата Кабаиванска прави абсолютния си дебют в София

Тази вечер в Софийската опера и балет

Чуйте цялото интервю на Георги Митов-Геми с Александрина Михайлова в звуковия файл под главната снимка!

„Лиу е истинската невинност, едно създание, пълно с любов и чувствителност и чистота. За мен като млада девойка това е най-близкият образ до самото ми съществуване в момента. Моята душа се доближава най-много до душата на Лиу“. Това заяви в ефира на Класик ФМ радио Александрина Михайлова- най-младата надежда от Школата на Райна Кабаиванска в Нов български университет. Тази вечер, 2 декември 2021г.,  23-годишното сопрано ще дебютира като Лиу в "Турандот" от Пучини на сцената на Софийската опера и балет под режисурата на акад. Пламен Карталов. „Прекрасен като режисура, декори и певци. Съставът е много добър и публиката ще остане много щастлива“, уверена е Михайлова.

Маестра Кабаиванска дава ценни насоки на даровитата певица: „Пей, следвай това, което Пучини е написал. Върху нотната партитура той е написал всичко- движението, емоциите и динамиката. По-важно е да се следва смисъла на думите, отколкото само музиката, защото истината е в думите“. И друг артист от клас на Кабаиванска пристига от Милано, за да партнира на Михайлова на сцената на първия ни оперен театър. Южнокорейският тенор Давиде Риу ще се превъплъти в главната мъжка роля - принц Калаф.

Александрина започва обучението си с Райна Кабаиванска през 2016 г., когато е на 17 години. Следват шест майсторски класа в НБУ и четири академични години в музикалния институт "Веки-Тонели" в Модена. Обучението и пребиваването й в Италия са финансирани изцяло със стипендии от дарителския фонд "Райна Кабаиванска" в НБУ. „Нашите часове минават весело, но и с голямо внимание да разучим нещо ново“, казва Александрина.  През август тя постигна голям успех, като спечели място сред 10 финалисти в конкурса за млади певци на академията "Ла Скала". Младото сопрано беше избрано сред 450 кандидати. Предстоят й две години специализация в световно прочутия италиански оперен театър.

Наскоро Михайлова участва в концерт в памет на Лучано Павароти, който е съпътстван с редица премеждия. „В рамките на няколко секунди трябваше да променям персонажа, в който съм, емоциите,  начина, по който възприемам себе си в този момент“, разкрива младата оперна певица. Тя счита, че ролите, които я вълнуват в момента, са Адина от операта „Любовен еликсир“ и Норина от операта „Дон Паскуале“ от Доницети.

Снимка: Александър Богдан Томпсън, Facebook: Школа Кабаиванска

Александрина Михайлова получи и първия си ангажимент за догодина – концерт  в оперния театър в Севиля. На 18 февруари 2022г. в испанския град тя ще се изяви на една сцена с Джузепе Инфантино, който също като нея е стипендиант от Фонд „Райна Кабаиванска“. Според нея, „човек винаги трябва да си поставя големи цели, защото трябва да има нещо, което да го нахъсва да продължава напред, а малките стъпки са част от тези цели".

Ключови думи: