Цигуларката Албена Данаилова прeд

Цигуларката Албена Данаилова прeд "Ел Мундо": "Полът не е първостепенен въпрос в класическата музика"

Българката коментира ще има ли скоро жена-диригент на Новогодишния концерт на Виенската филхармония

"Архитектът в сянка на несравнимата ефективност на Виенската филхармония". Така испанското издание "Ел Мундо" окачествява авторитетната българска цигуларка Албена Данаилова, която преди 12 години става първата жена-концертмайстор на легендарния австрийски оркестър. "Мисля, че въпросът за пола привлича твърде много вниманието на пресата в наши дни“, признава Данаилова. „Искам да поясня, че в областта на класическата музика това изобщо не е първостепенен въпрос. От 145 членове на Виенската филхармония в момента 24 са жени, някои от които наскоро назначени. Нашият оркестър се стреми да продължи да включва нови членове в състава си, млади, специални и интересни музиканти, които могат да добавят стойност към ансамбъла с превъзходството и качеството на техния инструмент“, пояснява цигуларката, която е и концертмайстор на Виенската държавна опера от 2008 г. „Никой не надделява по време на прослушване, за да изпълни определена квота за пола!“, категорична е Данаилова.

Снимка: Василка Балевска/ Cantus Firmus

Испанското издание отбелязва отминалия Новогодишен концерт на Виенската филхармония, който за втори път в историята премина под палката на Кристиан Тилеман. Германският диригент ръководи първия си Новогодишен концерт през 2019 г. и, както обикновено се случва, предизвика разнопосочни мнения заради "ограниченото присъствие  на танцувалния и донякъде безгрижен виенски стил". „Неговата намеса беше успешна и затова го имаме отново“, посочи Данаилова. „Намирам страхотната му способност да реагира на това, което оркестърът изисква от него, за очарователна и това, което той ни връща, винаги е заредено с изразителност, която по никакъв начин не противоречи на същността или елегантността на тази изключително изискана музика“, счита тя.

"Ел Мундо" припомня, че миналата година, цигуларят и президент на Виенската филхармония Даниел Фрошауер заяви на пресконференция, че оркестърът не бърза да посочи първата жена- диригент на традиционния Новогодишен концерт. В знак на протест беше организирана кампания на Change.org (която предложи имената на Алондра де ла Пара, Марин Алсоп, Кери-Лин Уилсън, Ши-Йеон Сунг и др.), но петицията събра едва 159 подписа. „Ние, музикантите от оркестъра, сме тези, които свободно избираме и каним диригентите и за този много специален концерт предпочитаме да бъдат тези, които имат по-голям опит и с които сме работили години наред по много други програми и концерти“, подчертава Данаилова. „Кандидатите са не само изключително способни личности с голям музикален талант, но и споделят нашия стил и знаят отлично как работи ансамбълът“, уточнява тя. Въпреки това, от известно време се носят слухове, че Виенската филхармония ще се отличи с името на жена диригент на Новогодишния концерт, като сред спряганите имена са тези на германката Йоана Малвиц и литовката Мирга Гражините-Тила. „Лично аз все още не съм намерила диригента, който отговаря на посочените от мен условия и не мисля, че това ще се случи през 2025 г. Може би в бъдеще.“, казва Данаилова.

 

Ключови думи: