95 години Алексис Вайсенберг:

95 години Алексис Вайсенберг: "Душата ми е рационална, тялото ми обаче темпераментно"

Легендарният пианист

"Душата ми е рационална, тялото ми обаче темпераментно". Този автопортрет в едно изречение разкрива по красноречив начин личността на музиканта, роден под името Зигисмунд Паул Вайсенберг. Датата е 26 юли 1929 г. , а мястото е София.  

Определяният от "Ди Велт" "най-красив пианист на своето време" продължава да вълнува меломаните по целия свят. Неговото изключително техническо майсторство му позволява да се справя с прецизност и яснота със сложни и взискателни пиеси. Неговият стил на свирене е мощен, често внасяйки оркестрово качество в неговите интерпретации, особено в произведенията на Рахманинов, Прокофиев и Лист. Емоционалната интензивност бележи изпълненията му, в които той предава дълбок драматизъм и емоция.

 

Наричаният още "пианист, който дойде от студа" е ясен и прецизен, забележителен в детайла и на най-предизвикателните пасажи. Репертоарът на Вайсенберг е обширен, като обхваща от Бах до съвременни композитори, демонстрирайки неговата гъвкавост и адаптивност. Той подхожда интелектуално към музиката, навлизайки дълбоко в структурата и значението на произведенията, които изпълнява, внасяйки обмислена и аналитична перспектива в интерпретациите си.

На сцената властното присъствие и интензивният фокус в детайла на Вайсенберг владееха публиката.  Значителното му звукозаписно наследство внася допълнителен пласт на ангажираност към неговите изпълнения. По-късно в кариерата си Вайсенберг става известен с преподаването си.  Благодарение на устойчивия си характер, устоява на  сътресенията на Втората световна война. Тази комбинация от технически умения, емоционална дълбочина, интелектуална строгост и вътрешна сила направиха Алексис Вайсенберг отличителна и влиятелна фигура в света на клавирната музика. Завладяващ и запомнящ се. Такъв е Алексис Вайсенберг, такива остават и интерпретациите му.

Световните медии отбелязват 95-годишнината от рождението му с редица биографични публикации. Подговят се и чествания, които ще бъдат отложени заради започващите Олимпийски игри в Париж.

Ключови думи: