Русенска филхармония отбелязва „90 години Васил Казанджиев“ в

Русенска филхармония отбелязва „90 години Васил Казанджиев“ в "Софийски музикални седмици"

В нощта на изборите солист ще бъде Надежда Цанова, пиано и диригент Йордан Камджалов

Концертът „90 години Васил Казанджиев“ на Държавна опера – Русе е част от Международният фестивал "Софийски музикални седмици" - 2024 и е със специално подбрана програма, за да продължи честванията на един от най-големите съвременни и емблематични композитори и диригенти на България - акад. Васил Казанджиев. Събитието ще се състои на 9 юни от 19.00ч. в голямата концертна зала "България" в София. Билети - на касата на залата, в системата на Ивентим и електронната мрежа.

Програмата представя една от ранните творби на акад. Казанджиев и едно от най-новите му произведения:  

Празнична музика „Псалми и ритуали” е съз­дадена през 1972 г. и е посветена на 10-го­диш­нината на камерния ансамбъл „Софийски солисти“. В това произведение са очертано майсторското владеене на музикалната материя и изпол­зването на тембровите похвати в многостранното развитие на формата.

Маестро Казанджиев  от години работи в тясно сътрудничество с изящната и изключително талантлива пианистка Надежда Цанова. През 2022 бе премиерата на неговия камерен балет „Надежда за балет“.  Повлияно от този балет е и второто произведения, което ще бъде изпълнено в програмата - едно от последните произведения на композитора, написано през 2022 година – концерт за пиано и струнен оркестър „Виртуозни движения”, чиято премиера се случи през май 2023 година, посветен на изявената пианистка Надежда Цанова.

Премиерата на Пета симфония на Дмитрий Шостакович е на 21 ноември 1937 година в Ленинград, в изпълнение на Ленинградската филхармония, под диригентсвото на Евгений Мравински. Благодарение на огромния успех на това изпълнение на именно тази своя симфония, Шостакович получава своята реабилитация – музиката намерила положителен отклик както в официалната критика, така и в публиката.

В програмата на концерта „90 години Васил Казанджиев“ не случайно присъства и Пета симфония на Дмитрий Шостакович, чието признание и доверие в таланта на Казанджиев е регистрирано още през 1957 година, когато младият тогава български композитор става лауреат на награда за модерна композиция на VI Международен младежки фестивал за модерна композиция, на чието жури председател е Шостакович. Двамата творци се срещат на една концертна сцена в Русе малко по-късно - през 1965 година на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“. С гордост русенци могат да споделят, че и двамата композитори са почетни граждани на Русе.

Международният фестивал "Софийски музикални седмици" е част от Календара на културните събития на Столична община през 2024 г. Фестивалът е носител на лейбъла за качество „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа” на Европейската фестивална асоциация. Съорганизатори на събитието са Столична община, Министерство на културата, Софийска филхармония.

Ключови думи: