Честват 90-ата годишнина Райна Кабаиванска на Античния театър в Пловдив

Честват 90-ата годишнина Райна Кабаиванска на Античния театър в Пловдив

Оперната гала е на 15 септември 2024 г.

На 15 септември 2024 г. Посолството на Италия в София и Нов български университет (НБУ) ще отбележат 90-ата годишнина на известното българско сопрано Райна Кабаиванска с галаконцерт под диригентството на маестро Найден Тодоров в красивата обстановка на Античния театър в Пловдив. Организацията на концерта ще бъде поета от Държавна опера – Пловдив в рамките на фестивала Opera Open 2024.

В събитието ще вземат участие някои от най-изявените представители на Школата Кабаиванска, които са и стипендианти на нейния дарителски фонд в НБУ и които са се изявявали в световните оперни театри: Александрина Михайлова, сопран (България); Бая Саганелидзе, мецосопран (Грузия); Вероника Симеони, мецосопран (Италия); Мила Михова, сопран (България); Рейналдо Дроз, тенор (Венецуела), София Соловий, сопран (Украйна) и Тони Незич, бас (Хърватия). Програмата на вечерта включва селекция от най-известните арии, съпътствали бляскавата кариера на Райна Кабаиванска.

Цикълът от събития в чест на голямата оперна актриса беше открит с Новогодишен концерт със Софийската филхармония (декември 2023 г.). Последваха четири спектакъла на операта „Аида“ в Софийската опера и балет (януари 2024 г.), два концерта в Опера Бастилия в Париж (февруари 2024 г.) и в Бритън Тиътър в Лондон (май 2024 г.), както и премиера на документален филм за нейния живот и творчество. Сред предстоящите събития са XXIV Международен майсторски клас и Галаконцерт на лауреатите в Софийската опера и балет (октомври 2024 г.), както и постановка на операта „Адриана Лекуврьор“ пак в Софийската опера и балет (януари 2025 г.).

Сред спомоществователите са компания– лидер в дистрибуцията на продукти за коса, козметика и оборудване за салони за красота, изключителен представител на италиански марки за интериор и екстериор и една от водещите компании в света в преработката на промишлени череши.

Ключови думи: