"7 дни на композитора Петър Христосков" по повод 105 години от рождението му

В ефира на Classic FM radio

Днес отбелязваме 105 години от рождението на композитора, цигуларя и педагог проф.Петър Христосков. В новата ни рубрика "7 дни на композитора..." Classic FM radio представя някои от най-известните произведения, написани от него, както и вълнуващи изпълнения с негово участие. 

Петър Христосков изнася първият си самостоятелен концерт  на 9-годишна възраст с творби от Корели, Брух и Владигеров. На 12 години изпълнява пред публика концертите на Виенявски и Менеделсон, а на 14 – Чайковски. През 1936 г. Христосков завършва ДМА (дн. НМА „проф. Панчо Владигеров“) с цигулка при проф. Саша Попов. Под негово диригентство изпълнява цигулкови концерти на Вивалди и „Поема“ от Шосон с Академичния симфоничен оркестър (АСО). Впоследствие Христосков влиза в редиците на Царския военен симфоничен оркестър.

В периода 1940 – 43 г. след конкурс музикантът получава държавна стипендия и специализира в Берлинската музикална академия при проф.Густав Хавеман – цигулка и при проф.Ханс Малке – камерна музика. През целия си период на обучение концертира активно в България, Австрия и Германия.

През 1945 г. след конкурс в Музикалната академия е назначен за преподавател по цигулка, от 1948 г. е доцент, а от 1950 г. – професор. Още с постъпването си е поканен за член на Академичното клавирно трио от професорите Димитър Ненов и Константин Попов, с които изнася множество концерти. Бил е декан на Инструменталния факултет в НМА и 15 години завеждащ катедра по цигулка.

Паралелно с педагогическата си дейност, в периода 1952 – 54 г. Христосков става концертмайстор на Софийската филхармония, а известно време след това е артист към “Концертна дирекция“. Петър Христосков развива интензивна концертна дейност у нас и в чужбина като солист на симфонични оркестри и камерни концерти, като изпълнява сонати в дуо със съпругата си Златка Арнаудова. Гостува в Русия, Чехия, Полша, Германия, Унгария, Румъния, Гърция, Виетнам, Китай, Ирак. Цигулковият  му репертоар обхваща творби от предкласиката до съвремеността. Като солист със Софийската филхармония и с други наши оркестри Петър Христосков е изпълнявал в една вечер по три цигулкови концерта. Свирил е под палката на Константин Илиев, Добрин Петков, Руслан Райчев, Васил Стефанов, Влади Симеонов, Васил Казанджиев, Месру Мехмедов, Жорж Себастиан, Пиер Мишел льо Конт, Херман Абендрот и др. Композиторите Панчо Владигеров, Любомир Пипков, Парашкев Хаджиев, Филип Кутев са проявявали доброто си отношение към него и са го насърчавали да твори.

Като педагог Петър Христосков е възпитал поколения цигулари, много от които са лауреати на конкурси у нас и по света: Добрин Петков, Петър Арнаудов, проф.Георги Близнев, Стефан Владков, Георги Байнов, проф.Александър Илчев, проф.Александър Спиров, Георги Тилев, Христо Кърджиев, Димитър Данчев, проф.Елисавета Казакова, проф.Евгения-Мария Попова, Агнеса Митева, Евелина Арабаджиева, Ангелина Атанасова и.др.

Христосков е бил член на жури на международни цигулкови конкурси в Германия, Полша, Чехия, Франция, Китай. Той е един от основателите и дългогодишен председател на журито на авторитетния конкурс „Светослав Обретенов” в Провадия.

Композиторският му талант включва повече от 40 опуса – 12 капричии оп.1 и 24 капричии оп.24 за соло цигулка, три концерта за цигулка, два за пиано, два за чело, два за цигулка и чело, един за цигулка, чело и пиано, три рапсодии за соло цигулка, две сюити за соло цигулка, соната за цигулка и пиано, два вокализа за сопран, алт и орк. и за бас и орк., една симфония, един концерт за оркестър, пиеси за цигулка, виола, чело, пиано, концертино за цигулка, детски албум за цигулка и др. За първи път 12-те капричии, оп.1, са изсвирени в чужбина от Васил Чернаев. В момента някои от тях са в репертоара на много известни цигулари – Минчо Минчев, Светлин Русев, Веско Пантелеев-Ешкенази, а Фантазията за соло виолончело е в репертоара на проф.Анатоли Кръстев и редица български и чужди челисти.

Петър Христосков е удостоен с орден „Св.Св.Кирил и Методий” І-ва степен, „Народна република България” І-ва степен, два пъти с награда „Златна лира”, с „Кристална лира”, „Златно петолиние”; получава почетното звание Доктор хонорис кауза на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и други отличия.

През 1998 г. музикална къща „Динамик” в Генуа осъществи записите на двоен компактдиск с 24 капричии оп.24 за соло цигулка в изпълнение на Евгения-Мария Попова. За произведенията и интерпретацията им албумът получава ласкави отзиви в музикални списания в Англия, Италия и САЩ.

Ключови думи: