Какво сподели 18-годишната Летиция Хан, която довечера дебютира със Софийската филхармония?

Какво сподели 18-годишната Летиция Хан, която довечера дебютира със Софийската филхармония?

16 декември от 19.00ч. в зала "България"

Чуйте интервюто на Георги Митов-Геми с пианистката Летиция Хан в превод на Ангелина Александрова, разположено в звуковия файл под главната снимка!

На 16 декември от 19.00ч. в зала "България"  посреща 18-годишната пианистка Летиция Хан, станала известна като детето-чудо, което Ланг Ланг представя на света. Под диригентската палка на маестро Фридрих Пфайфер тя ще изпълни 19-тия концерт за пиано на Моцарт. Маестро Пфайфер допълва програмата с Моцартовата Симфония No 32 и със Симфония No 3 от Шуберт.

 

На 18 години немската пианистка Летиция Хан смело прекрачва границата от дете-чудо към  изпълнител с изграден стил.  Специалистите определят свиренето ѝ като неочаквано зряло, завладяващо, енергично и отрезвяващо. Най-важният музикален покровител на Летиция е Ланг Ланг. Като малко момиченце тя печели два майсторски класа с него, на единадесетгодишна възраст свири с него в Китай, а той я титулова „музикален посланик“ сред младите.

Животът на младата пианистка е нетрадиционен: тя започва да свири на пиано на двегодишна възраст. На четири години постъпва в училище и прескача четири класа. През 2011 г. прави първия си 60-минутен самостоятелен концерт. На девет години свири в Лайпцигския Гевандхаус. На десетгодишна възраст прави соловия си дебют на пиано с 90-минутна програма и през същата година прави дебюта си с оркестър с Концерт за пиано № 2 на Бетовен. През лятото на 2016 г., на дванадесетгодишна възраст, след издържането на приемния изпит, тя започва своята бакалавърска програма по музика в Кралската консерватория в Белгия. Летиция е артист на KAWAI от лятото на 2016 г. На петнадесет тя за първи път дирижира, като едновремено с това изпълнява Концерт за пиано № 3 на Бетовен. През юли 2018 г. нейната композицията за пиано и оркестър, печели първа награда на конкурса за композиция в Санкт Петербург и е представена на премиера през 2019 г. От 2020 г. Летиция Хан е „Млад посланик” на Белгийския национален симфоничен оркестър.
През януари 2020 г. тя открива с концерт Националния мексикански конкурс за пиано и започна дуетното турне с брат си Филип, който е 5 години по-млад. Освен това Летиция прави свои собствени майсторски класове по пиано с ученици от няколко музикални училища и е активен член на проекта „Рапсодия в училище“ -образователна програма за доближаване на класическата музика до младите хора.

Билети за концерта са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.

Ключови думи: