14 премиерни изпълнения e подготвила Виенската филхармония за своя Новогодишен концерт
Снимка: Terry Linke

14 премиерни изпълнения e подготвила Виенската филхармония за своя Новогодишен концерт

Франц Велзер-Мьост застава на диригентския пулт за трети път

На 1 януари 2023 г. австрийският диригент Франц Велзер-Мьост ще застане за трети път след 2011 и 2013 г. на диригентския пулт за Новогодишният концерт в Златната зала на виенския Музикферайн. Маестро Мьост дебютира като диригент пред Виенската филхармония през 1998 г. и така полага началото на едно блестящо артистично партньорство. Диригентът, който от 2002 г. е музикален директор на Cleveland Orchestra (формацията е в т.нар. Big 5 на Америка заедно със симфоничните оркестрите на Ню Йорк, Чикаго, Бостън и Филаделфия), има редица участия с Виенската филхармония в Австрия и чужбина, като сред тях е и незабравимият „Концерт в лятна нощ в двореца Шьонбрун” през 2010 г., когато над 100 000 души слушаха на открито музиката на Джон Уилямс към сагата „Междузвездни войни”.

Снимка: Julia Wesely

Музикалното събитие през първия ден от Новата година е концертът на Виенската филхармония.  По традиция концертът представя вечната музика на композиторите от династията Щраус. Програмата на новогодишния концерт ще включва творби от Йохан, Йозеф и Едуард Щраус, Карл Михаел Цирер, Йозеф Хелмесбергер и Франц фон Супе. „По време на подготовката на концерта открихме голям брой неизпълнявани досега произведения на семейство Щраус и на композиторите, творили в този период. Доволни сме, че успяхме да ги включим в програмата, така че тази година ще имаме почти само премиерни изпълнения на Новогодишния концерт“, каза Велзер-Мьост. 14 от общо 15 произведения в програмата на 1 януари 2023 г. ще прозвучат за първи път на Новогодишен концерт във Виена.

Но традициите са, за да се спазват. Както всяка година, така и този път концертът ще завърши с три последователни биса: с бърза полка, с валса «На хубавия син Дунав» и с «Радецки Марш», при който публиката пляска в такт. Тези концерти не само радват публиката в Музикферайн, но са изключително популярни и в целия свят, посочват от "Ойроком-ПР София" -Бюро за връзки с Община Виена. Новогодишният концерт 2023 ще бъде излъчван от австрийската телевизия ORF и ще се предава пряко от 70 телевизии и над 300 радиостанции на пет континента.

Вижте програмата тук:

Eduard Strauß
Wer tanzt mit? Polka schnell, op. 251


Josef Strauß
Heldengedichte. Walzer, op. 87


Johann Strauß II.
Zigeunerbaron-Quadrille, op. 422


Carl Michael Ziehrer
In lauschiger Nacht. Walzer, op. 488


Johann Strauß II.
Frisch heran! Polka schnell, op. 386


Franz von Suppè
Ouvertüre zur Operette „Isabella“


Josef Strauß
Perlen der Liebe. Walzer, op. 39


Josef Strauß
Angelica-Polka. Polka française, op. 123


Eduard Strauß
Auf und davon. Polka schnell, op. 73


Josef Strauß
Heiterer Muth. Polka française, op. 281


Josef Strauß
For ever. Polka schnell, op. 193


Josef Strauß
Zeisserln. Walzer, op. 114


Josef Hellmesberger (Sohn)
Glocken-Polka mit Galopp aus dem Ballett Excelsior


Josef Strauß
Allegro fantastique. Orchesterfantasie, Anh. 26b


Josef Strauß
Aquarellen. Walzer, op. 258

Ключови думи: