Един от четирима професионални музиканти се отказват от едно ежедневно хранене поради липса на доходи
Снимка: Ладислав Цветков

Един от четирима професионални музиканти се отказват от едно ежедневно хранене поради липса на доходи

Според проучване във Великобритания

Скорошно проучване сред 301 музиканти в Обединеното кралство, проведено от Encore Musicians, разкри, че 26% от професионалните музиканти са пропускали хранене всеки ден поради нарастващите разходи за живот. Това е цифра, която е доста над националната средна стойност от 14%, наскоро отчетена в The Guardian (Източник: TUC). Това означава, че музикантите страдат от тази криза повече от останалите видове професионалисти в различни сфери.

Проучването на Encore също разкрива тревожна тенденция на музиканти, които напускат професията си: 51% от тях съобщават, че са си намерили втора работа, за да допълнят доходите си, в резултат на растящите разходите за живот. Най-популярните професии, към които музикантите се насочват, са учител, администратор и работник в търговията на дребно, докато по-рядко срещани са ветеринарен лекар, психотерапевт и съдебен лекар. Други 23% обмислят да започнат нова работа, като само 26% се чувстват достатъчно уверени в перспективите си, за да се съсредоточат единствено върху музикалната си кариера.

Кризата удари особено силно музикантите поради тяхната голяма зависимост от пътуването с кола. Увеличението на цените на горивата води до 79% от певците и инструменталистите, които ще намалят разстоянието, което биха пътували за изнасяне на концерти през тази година. Това също се влошава от ограниченията за пътуване в резултат на Брекзит и пандемията от COVID-19.

По думите на Джеймс МакОлей, главен изпълнителен директор и съосновател на Encore Musicians: „По-голямата част от музикантите все още варират вследствие на опустошителното въздействие на пандемията върху поминъка им, а Brexit направи турнетата значително по-трудни и по-малко доходоносни за музикантите. Абсолютно жизненоважно е политиците да не пренебрегват въздействието на нарастващите разходи за живот върху нашите музиканти. Енергийните компании правят рекордни печалби, докато нашите музиканти пропускат хранене, наемат допълнителни работни места и изключват отоплението. Доверието на правителството в музикалната индустрия на живо е ниска и не е изненада, че 90% от музикантите, които анкетирахме, не вярват в способността на правителството да се справи с кризата с разходите за живот".

Ключови думи:
@