Голдберг Вариации на Й. С. Бах в обработка за струнно трио звучат в София

Голдберг Вариации на Й. С. Бах в обработка за струнно трио звучат в София

На 5 декември от 18 ч. в Националния музей "Земята и хората"

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми с виолончелистката Лиляна Кехайова в звуковия файл под главната снимка!

В Националния музей "Земята и хората" на 5 декември от 18 ч. ще има изключително музикално събитие, организирано от Международния фестивал "Софийски музикални седмици" и НБУ: https://www.facebook.com/events/1856909361176455?ref=newsfeed.

За първи път ще прозвучат ГОЛДБЕРГ ВАРИАЦИИ на Й. С. Бах в обработка за струнно трио в състав: Марио Хосен - цигулка, Марта Потулска - виола и Лиляна Кехайова - виолончело. След като преди 5 години фестивалът представи авторския прочит на творбата от композитора Николай Стойков за две пиана, сега ще чуем как легендарният цигулар и аранжор Дмитрий Ситковецки майсторски претворява духа и стила на произведението в търсене на нови темброви и естетически измерения.
 
Със закупуването на билет посетителите потвърждават, че са снабдени със съответен сертификат и ще спазват противоепидемичните мерки.

МАРИО ХОСЕН е един от водещите световно признати интерпретатори на творчеството на Паганини. Получава образованието си в София, Виена и Париж. Сред световните оркестри, на които е бил солист, са Симфоничният оркестър „Чайковски“ на Московското държавно радио, Лондонската филхармония, Виенският симфоничен оркестър, English Chamber Orchestra, Оркестърът на Миланската Скала, Академия St Martin-in-the-fields, Оркестърът „Брукнер“ в Линц, Софийската филхармония и Симфоничният оркестър на БНР. Носител е на много престижни награди. Особена популярност му носят изпълненията на шестте концерта и 24-те капричи на Паганини и цигулковите сонати на Бетовен. Редактор и изследовател на цялостното творчеството на Паганини за цигулка и оркестър за едно от най-старите музикални издателства в света Doblinger Musikverlag, Виена. Сред композиторите, които посвещават на Марио Хосен творби са Георги Арнаудов, Стефан Драгостинов, Алесандро Солбиати (Италия), Райнер Бишоф (Австрия), Валтер Бер (Швейцария), Томас Марко (Испания), Франсоа Пиер Декон (Франция), Периклис Лякакис (Гърция). Получава покани да реализира световни премиерни записи на творби на Паганини и Рола и интеграли на сонатите за цигулка на Бетовен, Й. С. Бах, Г. Ф. Хендел, както и на концертите за цигулка на Моцарт. Хосен свири на цигулка G. B. Guadagnini от 1749 година, която му е предоставена от Австрийската национална банка.

 

МАРТА ПОТУЛСКА е лауреат в няколко авторитетни международни конкурса: с първи награди е от конкурса „Йоханес Брамс“ – Австрия, 2007, и Конкурс и фестивал Bled в Словения през 2011. Има втора награда от Международния конкурс за виолисти „Михал Списак“ в Полша. Също така е носител на специална награда от Международния конкурс за виолисти „Лайонел Тетрис“ на о-в Ман, Великобритания, 2006. Maрта Потулска започва да свири на цигулка на 6-годишна възраст. След завършване на музикалното училище продължава обучението си в Грац в Universität für Musik und Darstellende Kunst в класа на проф. Матиас Маурер, бивш солист виолист на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам. Завършва следването си с отличие, в периода 2014-16 е асистент в университета в Грац, като същевременно развива артистичната си кариера. Концертира в редица престижни международни фестивали: Salzburger Festspiele в Залцбург, La Strada и Eggenberger Schlosskonzerte в Грац, Австрия. Тя е член на Виенския камерен оркестър, Wien International Soloists Ensemble и Paganini Ensemble Vienna.

 

ЛИЛЯНА КЕХАЙОВА е родена 1988 в София и е 4-то поколение музикант. Тя завършва Национално музикално училище „Любомир Пипков” в класа по виолончело на Ана Атанасова, след което получава своята бакалавърска и магистърска степен във Виенската консерватория в класа по виолончело на Лилия Шулц-Байрова. Лауреат е на конкурси в България и чужбина, сред които: Concertino Praga (2006), Чехия, Конкурса на Виенската консерватория – „Фиделио“ (2013) и др.  Концертира активно и гостува на редица фестивали в Австрия, Италия, България, Хърватска, Сърбия, Турция и Чехия, както и възможността да свири като солист в зали като „Музикферайн“ (Виена), „Атенеум“ (Букурещ), зала „Сметана“ и зала „Дворжак“ в Прага. Освен че е активен солист и камерен музикант, от 2014 г. Лиляна е организатор и на лятната академия във Виена International Music Academy Orpheus, където всяка година посреща над 100 студенти и солисти от цял свят. Член е на Paganini Ensemble Vienna, с които правят интегрален запис на всички квартети от Николо Паганини за италианската звукозаписна компания „Динамик“. От септември 2018 Лиляна има клас по виолончело в Нов български университет. Лиляна Кехайова свири с виолончело на немския лютиер Алфред Бинер, което ѝ е предоставено от частен спонсор. Вече две години организира в София конкурс на негово име и предоставя негови инструменти на млади български таланти.

ГОЛДБЕРГ ВАРИАЦИИ, BWV 988, на Йохан Себастиан Бах е клавирна композиция, състояща се от ария и 30 вариации. Публикувана е за първи път през 1741 г. и носи името на известния по това време виртуозен клавесинист, органист и композитор Йохан Готлийб Голдберг, който най-вероятно е бил и първият изпълнител на творбата. Съществуват множество транскрипции на „Голдберг вариации“ за различни инструменти, вкл. за две пиана, орган, дуо китари, джаз трио, арфа и др., а руският цигулар и диригент Дмитрий Ситковецки аранжира произведението за струнно трио през 1984 г.

Ключови думи: