3 снимки

Статис Карапанос и Георги Черкин поднасят „неочаквано количество емоция, различна от много други “ с концерт от Европейския музикален фестивал

На 3 ноември 2021г., 19.30ч. сряда, Зала „Оборище 5“

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми с флейтиста Статис Карапанос и пианиста Георги Черкин, разположено в звуковия файл под главната снимка!

„Камерният ни концерт ще донесе на публиката неочаквано количество емоция, различна от много други“. Това заяви пианистът Георги Черкин в ефира на Classic FM radio броени часове преди музикалното събитие от есенната програма на Европейския музикален фестивал.

Тази вечер, 3 ноември, от 19.30ч. флейтистът Статис Карапанос и пианистът Георги Черкин са подготвили стилна програма за почитателите на класическия звук, които ще се съберат в столичната концертна зала на ул. „Оборище“ №5 / Vivacom Art Hall/ при спазването на въведените противоепидемични мерки. Музикантите ще представят Интродукция и вариации „Хубавата мелничарка“ от Франц Шуберт. В нея, по думите на Черкин, „има моменти, в които хвърчат по 30-40 ноти в секунда и това е уникално“. Известната цигулкова Соната в ла мажор на Цезар Франк ще прозвучи във версия за флейта и пиано, както и Брилянтна фантазия из оп. „Кармен" от Ж.Бизе за флейта и струнен оркестър от Франсоа Борн, с която Статис Карапанос дебютира с Оркестъра на Класик ФМ радио през 2012г. и която осем години по-късно му донесе престижната награда „Ленард Бърнстейн“. Програмата ще завърши с Пасторал за флейта и пиано на Георги Златев-Черкин, дядо на пианиста Георги Черкин. „Това са може би едни от най-виртуозните произведения за флейта и пиано“, каза той. „Много бързо се разбрахме за тази програма, тъй като пиесите са важни и за двама ни“, допълни гръцкият флейтист.

Статис Карапанос и Георги Черкин бяха членове на журито на първото издание на Националния радиоконкурс за млади инструменталисти за наградите на „Кантус Фирмус“. „Всички кандидати бяха на високо ниво и беше изключително трудно да изберем най-добрите. Всички имат голямо бъдеще, въпреки че не всички взеха награди. Всеки е музикален по свой начин, но има микродетайли, по които можеш да усетиш още по-голям талант“, счита Георги Черкин. Ако има следващ конкурс, той съветва младите дарования да се вглеждат в „нюансите, фактурата, да навлязат надълбоко в произведението и идеята на автора“ и да погледнат под ъгъла на композитора. „Беше много интересно да седя от другата страна на масата“, заяви с усмивка Статис Карапанос, който за първи път участва в жури. „Има едно техническо ниво, което може да се оцени по някакъв начин, но беше много трудно да  поставя оценка на музиката“, коментира флейтистът. За следващия конкурс той препоръчва на младите таланти „да не се страхуват да бъдат себе си. Много често искат да се харесат на журито, но мен и други впечатлява е когато една личност е пълна и кохерентна във всичко прави, което е най-важното за един артист.

„Европейски музикален фестивал“ 2021, организиран от „Кантус Фирмус“, се провежда с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Столичната община, като част от Календара на културните събития на Столична община и под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София. 

Ключови думи: