Празничен концерт за Деня на София с Максим Ешкенази и Оркестъра на Класик ФМ радио

Празничен концерт за Деня на София с Максим Ешкенази и Оркестъра на Класик ФМ радио

Солисти са оперната дива Гергана Николаева и пианистът Георги Черкин

Музикална агенция „Кантус Фирмус“ с подкрепата на Столичната община кани софиянци на тържествен концерт по случай празника на София. В него ще участват изявените наши солисти Гергана Николаева (мецосопран) и Георги Черкин (пиано), а за доброто настроение на публиката ще се грижат също музикантите от Оркестъра на Класик ФМ радио и маестро Максим Ешкенази. В деня на големия християнски празник „Вяра, Надежда и Любов“ изпълнителите ще поднесат своя подарък за жителите и гостите на града чрез своето изкуство и с музиката на великите  композитори В. А. Моцарт, П. И. Чайковски, И. Албенис и др. С много любов и усет към детайла артистите ще представят програма от популярни музикални шедьоври – вълнуващи и вдъхновяващи мелодии с непреходна стойност. Една част от творбите ще прозвучат в авторските аранжименти за пиано и оркестър на Георги Черкин, които вече са любими на българската публика и се радват на голям успех. Оперната дива Гергана Николаева със своя въздействащ и богат тембър ще пренесе слушателите в света на бароковата емоционалност. Певицата, която умее да разчупва стереотипите и границите между различни стилове, е подбрала две много въздействащи арии от опери на Хендел: "Ombra mai fu" из операта „Ксеркс“ и „Lascia ch'io pianga" из операта „Риналдо“. В изпълненията си тя включва също забележителното „Адажио“ от Томазо Албинони, което ще звучи в авторски вариант на Георги Черкин за глас, пиано и оркестър. Освен соловите изяви публиката ще чуе оркестрови пиеси от Й. С. Бах (Бранденбургски концерт №3), В. А. Моцарт (Дивертименто в ре мажор) и Панчо Владигеров (Прелюд и Господско хоро).

Събитието „София, празнувай с класика!“ ще се състои на 17 септември от 19:30 ч. в зала „България“. Концертът е част от официалната програма на Столична община за Деня на София. Партньор в организацията е и Софийската филхармония. Всички, които желаят да присъстват, могат да получат безплатна покана през сайта TicketsBG.com, както и във фоайето на залата един час преди началото на концерта. Броят на публиката ще бъде съобразен с противоепидемичните мерки за съответния период.

Гергана Николаева завършва Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров“ в класа на доц. Ирена Бръмбарова, а през 2004 г. получава магистърска степен в НБУ в класа на Александрина Милчева. През 2009 г. е финалист на международния бароков конкурс за оперни певци Ritorna Vincitor, Италия. Чаровната певица печели известност с успешната реализация на албума „Pop meets Classic“, в който участват също Орлин Горанов, Силвия Кацарова, Тони, Лео, Камен Воденичаров и др. Певицата е създател на проекта „Всеки може да пее...с Гергана Николаева“, а през септември 2020 г. бе представена нейната първа стихосбирка „Събудих се и беше утре", която има и социална кауза.

Георги Черкин е един от най-изявените пианисти от своето поколение. През последните години той бе аплодиран на престижните музикални сцени в Берлинската филхармония, в залата на „Гевандхаус“ - Лайпциг и в Дома на музиката в Москва. Изнасял е клавирни рецитали в Рим, Париж, Берлин, Прага, Варшава, Братислава и др. Репертоарът му включва най-крупните концерти за пиано, повечето от които е изпълнявал с Оркестъра на Класик ФМ радио, Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Симфоничния оркестър „Билкент” в Анкара, Оркестър на „Санта Чечилия“, Филхармонията на Одеса и др. Всеки негов концерт у нас се превръща в истински празник за класическата публика.

Диригентът Максим Ешкенази развива своята музикална кариера основно в САЩ и България. Неговата изключителна музикалност и артистичност, съчетани с активна работа с деца и младежи, привличат нови аудитории в концертната зала и създават истински любители на музиката. Той е музикален директор и диригент на Камерния оркестър и на Симфоничния оркестър в Колежа "Колбърн”. В България той e чест гост-диригент на различни оркестри и е изнасял множество концерти с Оркестъра на Класик ФМ радио и прочути солисти като Шломо Минц, Пинкас Цукерман, Мидори, Джошуа Бел и др. По негова инициатива у нас бяха създадени образователните програми „Фортисимо“.

Оркестърът на Класик ФМ радио е създаден през 2002 г. Музикалното развитие на състава е свързано преди всичко с циклите „Концертмайсторите“ и „Музиката на Америка“. Оркестърът партнира редовно на най-талантливите млади български инструменталисти, получили признание на световния концертен подиум. Сред тях са цигуларите Веско Пантелеев – Ешкенази, Светлин Русев, Васко Василев, Мила Георгиева, пианистите Людмил Ангелов, Георги Черкин и др. Незабравими за българската публика остават концертите на оркестъра със световните звезди на класиката Джошуа Бел, Найджъл Кенеди, Гил Шахам, Пинкас Цукерман, Мидори, Максим Венгеров, Ванеса Мей, Ричард Клайдерман, Енио Мориконе, Андреа Бочели и много други. Оркестърът е изнасял концерти в Испания, Германия, Франция, Дания, Норвегия и е отличен с четири награди “Кристална лира”.

Ключови думи: