Оркестърът на Класик ФМ радио представя младите солисти  Лора Маркова и Ивайло Василев

Оркестърът на Класик ФМ радио представя младите солисти Лора Маркова и Ивайло Василев

На 12 ноември от 19:30 ч. в зала „България“

Те са млади, изключително талантливи и вече са избрали изкуството за своя съдба. Те са ярки индивидуалности, но основното, което ги обединява, е музиката и стремежът към абсолютно съвършенство в изпълнението на сцената. Лора Маркова (цигулка) и Ивайло Василев (пиано) притежават изключителни музикални качества, но и двамата знаят цената на успеха – огромни усилия и ежедневен труд. През м. май тази година Лора и Ивайло получиха признание от журито на Националния радиоконкурс за млади инструменталисти за наградите на „Кантус Фирмус“, реализиран с подкрепата на Национален фонд „Култура“, спечелвайки Голямата награда от конкурса, съответно във ІІ-ра и в І-ва възрастова група. Това им дава възможност да се представят сега като солисти с Оркестъра на Класик ФМ радио. На 12 ноември от 19:30 ч. публиката ще може да ги чуе в зала „България“ под диригентството на Григор Паликаров, а специално участие в събитието ще вземе известният пианист Георги Черкин. Програмата на концерта включва Концерт за цигулка №4 от В. А. Моцарт (солист – Лора Маркова), Вариации по тема на Паганини от Брамс (солист – Георги Черкин) и Концерт за пиано от Шуман (солист – Ивайло Василев). Събитието е в рамките на „Европейски музикален фестивал“ 2021, организиран от „Кантус Фирмус“ с финансовата подкрепа на Министерството на културата и на Столичната община, като част от Календара на културните събития на Столична община. Патрон на фестивала е г-жа Йорданка Фандъкова, а за концерта партнира също и Софийската филхармония. Билетите са в продажба на касата в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.

В живота на Лора Маркова и Ивайло Василев има много общи неща – и двамата са започнали да свирят на 5-годишна възраст и всеки от тях има завидна колекция от награди и отличия от престижни конкурси. Те са ученици от Националното музикално училище „Л. Пипков“ в София, като за Лора това е последна учебна година, а за Ивайло е първа в гимназиалния курс. Познават се от отдавна, но свирят заедно сравнително отскоро. През м. октомври т.г. Лора и Ивайло изнесоха камерен концерт на сцената на Сити Марк Арт Център, на който изпълниха сонати от Моцарт и Шуман. Тази изява им помогна, освен да развият музикалната си практика, и да научат повече един за друг. „Няма нищо по-приятно от това двама музиканти да се разбират само чрез езика на музиката“, споделя младият пианист. „Много се говори за неговия талант, но малко хора знаят какъв огромен труд стои зад успехите на Ивайло“, каза Лора Маркова в интервю за Classic FM радио. Тя признава също и за себе си, че колкото по-голяма става, толкова по-малко й помага талантът и толкова повече набляга върху труда.  „Всички са талантливи, но малко са тези, които полагат онова усилие, необходимо за постигне на истинското качество“, смята цигуларката.  А нейните блестящи успехи през годините доказват, че тя е избрала верния път към постигането на целите си.

Лора Маркова и Ивайло Василев пазят ярки спомени за първото си излизане на сцена с професионален оркестър. Ивайло е на 10-годишна възраст, когато изпълнява 12-тия клавирен концерт на Моцарт във Видин под палката на Константин Илиевски. За Лора първият концерт с оркестър е в Португалия, когато тя е на 9 години и печели музикалния конкурс „Млади виртуози“ в Лисабон. За нея тогава е било непонятно как се постига синхрон между толкова много различни музиканти на една сцена. Цигуларката си спомня, че заради голямото вълнение, не е успяла да разгледа града и сега мечтае да отиде отново там. Независимо, че двамата таланти са посветили живота си на музиката, те все пак намират време и за други неща. Лора Маркова признава, че релаксира най-добре, когато се занимава с творчески дейности, които не са задължителни и изцяло ангажират вниманието й в различна посока от музиката. Тя обича да рисува и да учи чужди езици. Счита, че това е начин да развива различни способности, които допълват музикалното изпълнение. За Ивайло Василев свободното време е много ограничено, но когато все пак го има, той обича да чете книги или да сърфира в мрежата.  Чуйте цялото интервю на Радостина Узунова с Лора Маркова и Ивайло Василев в звуковия файл под главната снимка!

 

Повече за изпълнителите:

Ивайло Василев е роден през 2007 г. в София и изучава пиано в НМУ "Л. Пипков" при г-жа Емилия Канева, а от 2019 г. негов преподавател е проф. д-р Борислава Танева. На 14 г. той вече има завидна колекция от над 20 награди от международни конкурси в България, Русия, Гърция, Испания, Италия, Германия, Франция, Чехия, Финландия, Белгия, Великобритания, Казахстан. Сред най-значимите му отличия са Златната лешникотрошачка от конкурса „Лешникотрошачка“  2018 г., Първа награда на конкурса „Анна Артоболевская“ в Москва, Първа награда на конкурса „Music Singapore“ 2021 и др.

Благодарение на наградите си Ивайло е имал възможност да свири в емблематични зали като Голямата зала на Московската консерватория, зала „П. И. Чайковски“ и Дом на музиката в Москва,  Симфоничната капела на Санкт Петербург, залата на Филхармонията в Люксембург, Операта в Гент, зала „Густав Малер“ в Тоблах (Италия). Концертирал е с редица именити български и руски диригенти, като Павел Балев, Константин Илиевски, Александър Чернушенко, Александаър Титов, Игор Лерман, Саша Гьотцел (Австрия). Младият пианист е свирил със Софийската филхармония, СО на БНР и Варненска филхармония, имал е самостоятелни солови рецитали в рамките на „Моцартов фестивал“, Правец, в Български културен център в Москва, в поредицата „Среща на поколенията“ в София. Участвал е в много майсторски класове с пианисти от цял свят.

Три пъти е носител на Голямата награда на фондация Димитър Бербатов в категория „Изкуство“, два пъти е награждаван от Министерството на културата за високи творчески постижения.

Родена през 2003 г. в София, Лора Маркова започва да свири на цигулка на 5-годишна възраст в класа на Благородна Танева в НМУ “Любомир Пипков“ – София.  Лауреат е на редица награди от национални и международни конкурси - „Млади виртуози“, „Добрин Петков“, „Музиката и земята“, „Надежди, майстори и таланти“, „Андреа Постакини“ и „Пиколо Виолино“ - Италия, „Антон Рубинщайн“ - Германия, „Концертино Прага“ - Чехия. През 2020 г. получава първа награда от международния конкурс „Леонид Коган“, Брюксел, а през 2021 отново триумфира на престижния  конкурс за цигулари до 18 години „Тибор Варга Джуниър“ в Швейцария, което й дава възможност за многобройни концертни изяви през следващите 2 години. Лора Маркова е била солистка на Плевенска филхармония,  Симфоничен оркестър Кашкайш – Лисабон, Симфоничен оркестър на БНР, Оркестър на Класик ФМ радио, Младежка филхармония „София“, Национална филхармония на Белгия, Симфоничен оркестър на Чешкото национално радио, Симфониета „София“ и др. През 2020 г. предаването „Алегро Виваче“ на БНР присъжда на Лора специалната награда за млад талант „Олга Камбурова“, а през 2021 е номинирана за „Млад музикант на 2020“. Лора е лауреат и на Голямата награда за полет в изкуството на фондация „Стоян Камбарев“ за 2020 г. Стипендиант е на Министерството на културата на Р. България, на фондация „Млади виртуози“, фондация „Йордан Камджалов“. През 2021 г. Лора получава стипендия от стрийминг платформата „Dakk App“ за участие в майсторски класове на Леонидас Кавакос. Соловите й изяви във фестивали и концерти включват „Европейски дни на културата“ -   Франкфурт, „Музика мунди“ - Брюксел, „Съкровища от България“ - Карнеги Хол, Ню Йорк, както и концерти във Франция, Италия, Гърция, Германия, Швейцария, Португалия. Лора Маркова свири на цигулка „Шарл Бружер“ от 1908 г., реставрирана от лютиера Владо Тилев.

Георги Черкин е един от най-изявените български пианисти от своето поколение. Репертоарът му включва най-крупните концерти за пиано и оркестър, повечето от които е изпълнявал с Оркестъра на Класик ФМ радио, Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Симфоничния оркестър „Билкент” в Анкара, Оркестър на „Санта Чечилия“, Филхармонията на Одеса и др.

Той завършва НМА в София и специализира в престижната Академия “Санта Чечилия” в Рим при Серджо Пертикароли, както и при Карл-Хайнц Кемерлинг в Моцартеума в Залцбург. Носител е на първи награди от международните конкурси “Панчо Владигеров” в Шумен и „Premio Sassari“ в Италия.

През последните години Георги Черкин се занимава активно с композиране на транскрипции. Те са изпълнявани с голям успех в Германия, Полша, Русия, Корея, Канада. През 2018 и 2019 година пианистът представи свои оркестрации с Филхармоничен камерен оркестър – Берлин на престижните музикални сцени на Берлинската филхармония, „Гевандхаус“, Лайпциг и Дом на музиката в Москва.

 

Григор Паликаров e сред изявените български диригенти с активна кариера в България и по света. От 2001 г. до 2019 г. е щатен диригент в Националната опера и балет, като репертоарът му включва над 55 оперни и балетни заглавия, а от 2005 г. е и главен художествен ръководител на Симфоничен оркестър – Пазарджик. Той е чест гост-диригент на много оркестри и оперни театри в страната, сред които: Оркестър на Класик ФМ радио, на който е и постоянен гост-диригент от сезон 2008/2009, Фестивален оркестър – София, Софийската филхармония, Симфоничен оркестър на Българското национално радио, Държавните опери в Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора и др. Маестро Паликаров редовно осъществява и гастроли в чужбина в страни като Германия, Австрия, Белгия, Франция, Италия, Люксембург, САЩ, Русия, Словения, Полша, Тайван, Холандия, Япония, Корея и др. Трикратен носител е на престижната награда „Кристална лира” на СБМТД – 2002, 2012 и 2017 г. както и на наградата „Златно перо”. През 2021 г. диригентът е удостоен с отличието  "Златна лира" по повод 50-годишния му юбилей. От 2019 г. Григор Паликаров преподава оперно-симфонично дирижиране в НМА „Проф. Панчо Владигеров“.

„Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последните две десетилетия. Той се организира от агенция „Кантус Фирмус“ с подкрепата на Столичната община и с партньорството на Министерството на Културата на Р. България. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Джошуа Бел, Максим Венгеров, Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата  Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва „Руска филхармония“ и др. През 2015 година фестивалът получи Наградата на Столичната община в област „Музика“ за ярки постижения в областта на културата. През април 2019 фестивалът бе отличен за трети път със сертификат за качество от платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ на Европейската фестивална асоциация и Европейската комисия. 

Националният радиоконкурс за млади инструменталисти за наградите на „Кантус Фирмус“ се проведе в периода март – септември 2021 г. с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и в партньорство с Classic FM  радио. Над 90 млади музиканти на възраст от 9 до 22 години от средните и висши музикални училища в България премериха сили в конкурса. Участниците бяха оценявани от жури в състав Григор Паликаров – диригент (България), Георги Черкин – пианист (България), Статис Карапанос – флейтист (Гърция), Людмил Ненчев – цигулар (България) и Даниела Ханджиева – музиколог (България). Всички изпълнения, записани на аудио и видео, бяха публикувани в YouTube и излъчени в ефира на Classic FM радио, достигайки до широката слушателска аудитория на радиото.

Ключови думи: