„Европейски музикален фестивал“ 2021 представя лауреатите от Конкурса за наградите на „Кантус Фирмус“ на 28 септември в зала „България“

„Европейски музикален фестивал“ 2021 представя лауреатите от Конкурса за наградите на „Кантус Фирмус“ на 28 септември в зала „България“

Концертът ще започне в 19:30 ч., а мястото е зала „България“

„Европейски музикален фестивал“ 2021 ще представи лауреатите от първия Национален радиоконкурс за млади инструменталисти, организиран от „Кантус Фирмус“ с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и в партньорство с Classic FM радио. На 28 септември 2021 от 19:30 ч. в зала „България“ ще се състои официалната церемония по награждаване и заключителния концерт на участниците в музикалното състезание, в което се включиха над 90 млади таланти от средните и висши музикални училища в България. Водещ на събитието ще бъде журналистът от Classic FM радио Георги Митов – Геми, а отличията ще бъдат връчени от членовете на журито - Григор Паликаров, Георги Черкин, Людмил Ненчев, Статис Карапанос и Даниела Ханджиева, както и от Васил Димитров – изпълнителен директор на „Кантус Фирмус“ и инициатор за създаването на конкурса.

В програмата ще участват победителите в двете възрастови групи – ярките музикални дарования Ивайло Василев (пиано) и дуото Лора Маркова (цигулка) – Сион Найман (виолончело). Публиката ще може да чуе също изпълненията на другите наградени от първа възрастова група до 15 години - Наума Найман (виолончело) от София и Ева Дончева (цигулка) от Варна. От втора възрастова група ще вземат участие Здравка Василева (тромпет) от Пловдив – носител на ІІ-ра награда и Сион Найман, като индивидуален участник, отличен с ІІІ-та награда. В концертната програма са включени също Виктор Василев (цигулка) от Пловдив и Стефан Славчев (кларинет) от Варна, които получават поощрение, както и носителят на специалната награда на Classic FM радио Радослав Чиколов (пиано) от Пловдив.

Европейски музикален фестивал“ се реализира с подкрепата на Министерството на културата и Столичната община - Календар на културните събития на СО, а за концерта партнира също Софийската филхармония.

Билети за събитието могат да бъдат закупени на касата в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.

Националният радиоконкурс за млади инструменталисти за наградите на „Кантус Фирмус“ бе създаден с идеята да мотивира младите български музиканти и да им даде възможност за творческа изява дори и в условията на пандемия. Провеждането на конкурса бе осъществено с активното съдействие на средните и висши учебни заведения в страната: НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас, НУИ „Добри Христов“ – Варна, НУМТИ „Добрин Петков“ – Пловдив, НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен, НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ – Русе, НМУ „Любомир Пипков“ – София, НМА „Проф. Панчо Владигеров“, АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив и Нов български университет. Всички записи от двата тура на конкурса бяха излъчени в ефира на Classic FM радио, а видеозаписите – качени в YouTube канала на „Кантус Фирмус“ и споделени във Facebook страницата на организаторите.

„Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последните две десетилетия. Той се организира от агенция „Кантус Фирмус“ с подкрепата на Столичната община и с партньорството на Министерството на Културата на Р. България. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Джошуа Бел, Максим Венгеров, Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата  Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва „Руска филхармония“ и др. През 2015 година фестивалът получи Наградата на Столичната община в област „Музика“ за ярки постижения в областта на културата. През април 2019 фестивалът бе отличен за трети път със сертификат за качество от платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ на Европейската фестивална асоциация и Европейската комисия.  

Ключови думи: