Слушателите на Classic FM радио гласуват за своите фаворити за носители на наградите „Кристална лира”

Слушателите на Classic FM радио гласуват за своите фаворити за носители на наградите „Кристална лира”

За шестнадесета поредна година Съюзът на българските музикални и танцови дейци

За шестнадесета поредна година Съюзът на българските музикални и танцови дейци (СБМТД) и Сlassic FM радио ще присъдят наградите за ярки върхови постижения в музикално- изпълнителското и танцовото изкуство „Кристална лира”.

Всеки би могъл да вземе участие в гласуването за носителите на престижните награди като изпрати категорията и името на своите фаворити на [email protected] в срок до 30 октомври 2012. Церемонията по връчване на наградите ще се състои на 1 ноември 2012 г. в зала 6 на НДК от 18:00 часа.

Наградите „Кристална лира” са учредени през 1997 г. с цел създаване на система за обществено отбелязване на ярки върхови постижения в музикално-изпълнителското и танцовото изкуство.


Номинации „Кристална лира 2012”:

ИНСТРУМЕНТАЛИСТИ
Проф. Лидия Ошавкова, флейта – за концерта й с Камерен оркестър „Орфей” (диригент Райчо Христов) в Перник през октомври 2011 г.; за концерта с Камерен оркестър – Варна (диригент Милко Коларов) във Варна през ноември 2011 г.; за концерта й с Шантал Стилиани (Франция) в рамките на конкурса „Музиката и Земята” на 24 април 2012 г.; за рецитала й – флейта и китара – в Студио 5 на НДК на 14 май и 16 юни 2012 г.; за концерта й в рамките на Международния камерен фестивал в Пловдив с Трио – 2 флейти и пиано на 17 юни 2012 г.; за участието й в трите концерта от Цикъла „Флейтата – звезда в Belle époque”, „Флейтата – оперната примадона”, „Флейтата – перлата на оркестъра”, проведени в Национална музикална академия „Проф. П. Владигеров” през април и май 2012 г. (с участието на студенти на проф. Ошавкова и по нейна идея).

Проф. д-р Атанас Куртев, пиано – за рецитала му на 11 юни 2012 г. в камерна зала „България” в рамките на „Софийски музикални седмици”, посветен на творчеството на Ал. Скрябин по случай 140 години от рождението на композитора, за рецитала му в рамките на Фестивала „Варненско лято” /07.07.2012 г./ и Международния фестивал “Велики учители” в Кюстендил  /18.08.2012 г/; за учредения от него Първи международен конкурс за пианисти „Скрябин – Рахманинов”.


Евгени Божанов, пиано – за рецитала му на 22 юни 2012 г. в зала „България” в рамките на „Софийски музикални седмици” с програма: Бетовен, Лист, Шопен.


КАМЕРНИ АНСАМБЛИ
Клавирно дуо за 4 ръце Красимир Тасков – Ростислав Йовчев – за концерта „Изкуството на миниатюрата” на 10.06.2012 г. в камерна зала „България” в рамките на „Софийски музикални седмици”.
Дуо Росен Идеалов (кларинет) – Георгита Бояджиева (виолончело) – за компакт диска „ДИАЛОЗИ” с творби от български композитори (Константин Илиев, Георги Арнаудов, Божидар Спасов, Велислав Заимов, Любомир Георгиев и Драгомир Йосифов), продуциран от Съюза на българските композитори и за концертите в Пловдив и София през м. март 2012 г., на които той е представен със специалното участие на Ростислав Йовчев (пиано).
Павлина Доковска (пиано), Христо Танев (виолончело), Мариана Панова (сопран) и Георги Спасов (флейта) – за концерта, посветен на 150-годишнината от рождението на Клод Дебюси на 24 юни 2012 г. в зала 9 на НДК в рамките на „Софийски музикални седмици”.


ПЕДАГОЗИ
Даниела Черпокова, виолончело, преподавател в НМУ „Л. Пипков” – за наградите на нейните ученици в национални и международни конкурси (клавирно трио „Appassionato” – І награда и Grand Prix от Международния конкурс „Concertino Praga-2012”; награда на в-к „24 часа” и БНТ „Достойни българи” – март 2012; награда на Министерство на културата за изключителни постижения; І награда от Международен камерен фестивал „Софийски камерни вечери” – март 2012).
Симеон Серафимов, ударни, преподавател в НУИ „Панайот Пипков” – Плевен – за спечелените високи награди от него и негови ученици в национални и международни конкурси (ІІ награда за високи педагогически постижения и І награда на неговите ученици на Международния конкурс в гр.Тимишоара – Румъния; ІІ награда на учениците му в конкурса „Надежди, таланти, майстори” – Добрич-Албена`2012; ІІ и ІІІ награди на учениците му на конкурса „Светослав Обретенов” – Провадия).
Доц. д-р Светла Калудова-Станилова, вокален педагог и диригент, декан на факултет „Музикален фолклор и хореография” в АМТИИ – Пловдив – за високи педагогически постижения и изключително успешната реализация на нейните студенти (организиране и участие като вокален педагог на шестдневен хоров семинар със смесен хор „Чубрица” от Холандия, проведен в АМТИИ от 14 до 19 октомври 2011 г.; концерт на хор „Чубрица” на 19 октомври 2011 г. в концертната зала на АМТИИ; издаване на „Методика на обучение по народно пеене”, Пловдив, 2011 г.


МЛАД ИЗПЪЛНИТЕЛ
Клавирно трио „Апасионато” в състав: Росен Гамев (цигулка), Пенка Петкова (виолончело) и Йоана Ламбрева (пиано) – за спечелената първа награда на Националния конкурс „Зимни дни на камерното изкуство” през м. януари 2012 г., за Голямата награда, Специалната награда на Чешкото радио „Хелена Караскова” и Наградата на Европейския съюз на младежките музикални конкурси на „Концертино Прага`2012”.
Студентски състав от НМА „Проф. Панчо Владигеров” под музикалното ръководство на Георги Патриков – за концертното изпълнение на оперите „Бастиен и Бастиена” от Моцарт и „Училищният директор” от Телеман на 25 юни 2012 г. в зала БИАД.
Клавирно трио „Асиса” в състав: Ери Масаока (цигулка), Атанас Кръстев (виолончило) и Виктория Василенко (пиано) – за концерта на 18 юни 2012 г. в рамките на „Софийски музикални седмици” с програма: Лист, Равел, Крам, Брамс, Пиацола.
Секстет кларинети на Боби Йоцов – за концерта на 31 май 2012 г. в Студио 5 на НДК в рамките на „Софийски музикални седмици”.


МУЗИКАЛНА КРИТИКА
Проф. д. изк. Розмари Стателова – за активната й публицистична дейност; за статиите й в периодичния печат през изминалия творчески сезон и за книгата й с музикално-публицистични материали „През годините”.
Д-р Ангелина Петрова – за поредица от публикации, отразяващи „Нова българска музика`2012” в списание „Музика. Вчера. Днес”, както и редица статии за различни прояви и актуални събития в музикалния ни живот в списание „Музикални хоризонти”; за публикациите в списание „Българско музикознание” и в Алманаха на НМА „Проф. Панчо Владигеров” в периода 2011-2012 г.
Благовеста Рядкова – за активна дългогодишна публицистична дейност.


ХОРОВО ИЗКУСТВО
Хор на софийските момчета с диригент доц. Адриана Благоева – за концертите на 7 и 20 юни 2012 г. в рамките на „Софийски музикални седмици” и за представянето на диска „Фолклорни импресии”.
Te Deum Adoramus с диригент Теодора Димитрова – за юбилейния концерт на състава на 22 април 2012 г. в Аулата на Софийския университет по повод 15-годишнината на състава; за Концерта с църковни песнопения от Добри Христов по повод 70-годишнината от смъртта на композитора на 25.11.2011 г. в Националната галерия за чуждестранно изкуство; за Коледния концерт на 18.12.2011 г. в Евангелска методистка църква „Д-р Лонг”.
Академичен камерен хор Gaudeamus с диригент Весела Гелева – за участието в ІХ-я Международен фестивал на православната музика „Св. Богородица – Достойно ест” през м. юни 2012 г.; за участието в премиерното за България представяне на операта „Семела” на Хендел съвместно с преподаватели и студенти от АМТИИ – Пловдив; за концерта на 10 декември 2011 г. в Националната галерия за чуждестранно изкуство, посветен на Световния ден на хоровото изкуство.


ДЖАЗ
Стефка Оникян (вокал) – за концерта на „Джаз форум – Стара Загора” на 15 юни 2012 г. с участието на световно известната американска певица Джанис Харингтън, Цветомир Цанков и Военен биг-бенд – Стара Загора; за юбилейния концерт на 23 ноември 2011 г. с Биг-бенда на БНР с участието на нейни студенти, излъчен по Канал 1 на БНТ; за участието й на Националната Джаз-среща в Русе на 26 ноември 2011 г.
Петър Момчев (саксофон) – за представянето му на „Благоевград джаз фест” на 18 май 2012 г. като концертмайстор на Биг-бенда на БНР и като лидер на квартет; за концерта в Студио 1 на БНР на 17 февруари 2012 г., записан и за БНТ с музика на Били Стрейхорн (заедно с Шибил Бенев и Димитър Димитров).
Мирослава Кацарова (вокал) – за издадения нов албум „Завръщане на юг” и концертите й през сезон 2011/2012 г.


ПОП И РОК МУЗИКА
Орлин Горанов – за концертите му през сезон 2011-2012.
Васил Георгиев (Васко Кръпката) – за активната му концертна дейност през сезон 2011-2012 г. Калин Вельов – за видеоклипа към песента „Нетърпение“, заснет с TUMBAITO и Нина Николина през юли 2012 г. с режисьор Явор Веселинов (песента „Нетърпение“ записана оригинално през 1963г. Изпята тогава от Росица Николова, съпруга по това време на Милчо Левиев).


ОРКЕСТРОВО ИЗКУСТВО
Младежка филхармония „София” – за концерта по случай 50-годишнината от създаването на оркестъра и 80-годишния юбилей на Маестро Михаил Ангелов, състоял се на 15 юни 2012 г. в зала „България”.
Оркестър на Държавна опера – Русе – за изпълнението на операта „Нос” от Шостакович на 20 март 2012 г. в рамките на Международния фестивал „Мартенски музикални дни” - Русе.
Младежка филхармония „Пионер” с диригенти Михаил Ангелов, Христо Игнатов, Стефан Линев, Рикардо Авербах, Любомир Денев-младши – за концертите на 23 май 2012 г. (откриване на „Софийски музикални седмици”, посветено на 100-годишнината на Влади Симеонов) и на 13 юли 2012 г. в рамките на „Варненско лято”.


ДИРИГЕНТИ
Найден Тодоров – за представянето на операта „Нос” от Шостакович на 20 март 2012 г. в рамките на Международния фестивал „Мартенски музикални дни” – Русе.
Григор Паликаров – за изпълнението на операта „Алцек” от Маестро Георги Атанасов на 7 и 9 октомври 2011 г. – откриване на сезон 2011/2012 г. на Софийска опера и балет.
Константин Илиевски – за премиерата на операта „Аполон и Хиацинт” от Моцарт в сценичен вариант, съвместно със Софийска филхармония, на 29.12.2011 г. в зала „България”.


БАЛЕТНО ИЗКУСТВО
Антоанета Алексиева – за хореографията, режисурата и либретото на балетния спектакъл „Кръстопът на страстта” по музика на Мануел де Файа, Исак Албенис, Арам Хачатурян, Николай Римски-Корсаков, Пако де Лусия, Евгений Дога, представен на сцената на Старозагорска опера на 30 май 2012 г.
Катерина Петрова – за ролята на Одета/Одилия от балета „Лебедово езеро” от Чайковски на сцената на Софийска опера и балет през сезон 2011/2012 г.
Емил Йорданов – за ролята на Ромео от балета „Ромео и Жулиета” на Сергей Прокофиев на 14 ноември 2011 г. на Фестивала за оперно и балетно изкуство – Стара Загора.


ОПЕРНО И ОПЕРЕТНО ИЗКУСТВО
Александър Мутафчийски, баритон – за ролите му: Иван от оперетата на Асен Карастоянов „Българи от старо веме”; Никош от „Веселата вдовица” на Франц Лехар; Ромон в мюзикъла „Зоро” по музика на Джипси Кингс; Бебе в мюзикъла на Оскар Фелцман „Лелята на Чарли”.
Николай Петров, бас – за ролята му на Вотан в трите части на тетралогията „Пръстенът на нибелунга” от Рихард Вагнер – „Рейнско злато”, „Валкюра” и „Зигфрид”.
Костадин Андреев – за ролята на Зигфрид в операта „Зигфрид” от Рихард Вагнер.


ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП
Постановъчен екип на Държавна опера – Русе в състав: режисьор-постановчик Аделаида Якимова-Фурнаджиева, пластика и хореографски решения Татяна Соколова, диригент Найден Тодоров, диригенти на хора Драгомир Йосифов и Христо Стоев, художник-сценограф Иван Токаджиев, художник на костюмите Пенка Казанджиева (за изпълнението на операта „Нос” от Шостакович на 20 март 2012 г. в рамките на Международния фестивал „Мартенски музикални дни” – Русе).
Постановъчен екип на Софийска опера и балет в състав: режисьор проф. Пламен Карталов, диригенти Павел Балев и Велизар Генчев, художник Николай Панайотов (за премиерата на операта „Зигфрид” от Рихард Вагнер на 22 май 2012 г. на сцената на Софийска опера и балет).
Постановъчен екип на Музикална къща „Бонев” – Малък оперен театър в състав: режисьор Петко Бонев, сценограф Манол Стоянов, диригент Константин Илиевски (за премиерата на операта „Аполон и Хиацинт” от Моцарт в сценичен вариант, съвместно със Софийска филхармония, на 29.12.2011 г. в зала „България”).
Постановъчен екип на Камерна опера – Благоевград в състав: режисьор проф. Павел Герджиков, диригент Красимир Топалов, сценография и костюми – Манол Стоянов, концертмайстор – Милослава Йорданова (за премиерните спектакли на операта „Тайният брак” от Доменико Чимароза на 18 и 25 юни 2012 г. на сцената на Камерна опера – Благоевград).


МУЗИКАЛЕН ФОЛКЛОР
Народния оркестър на БНР – за цикъл концерти, посветен на 60-годишнината на състава, състояли се в София и страната през м.април 2012 г.
ФА „Родопа” – гр.Смолян - за юбилейния концерт „Всичко злато на Родопите” по повод 50- годишнината на ансамбъла, състоял се на 14 май в зала 1 на НДК
ФА „Загоре” – Стара Загора - за премиерния спектакъл „Спомени за бъдещето”, състоял се на 27 юни 2012 г. в Оперен театър гр. Стара Загора.

ТАНЦОВ ФОЛКЛОР
ФА „Родопа” – гр.Смолян
- за юбилейния концерт „Всичко злато на Родопите” по повод 50- годишнината на ансамбъла, състоял се на 14 май в зала 1 на НДК
ФА „Загоре” – Стара Загора - за премиерния спектакъл „Спомени за бъдещето”, състоял се на 27 юни 2012 г. в Оперен театър гр. Стара Загора.