Поляци кръстиха оркестър на Хуберман

Поляци кръстиха оркестър на Хуберман

Наскоро филхармоничният оркестър на полския град Честохова бе кръстен

Наскоро филхармоничният оркестър на полския град Честохова бе кръстен на името на Бронислав Хуберман. Едва ли поводът за това може да бъде само този, че виртуозният цигулар е роден в този град през 1882г. Той е помагал на стотици евреи, които са били част от полското общество, в спасяването им от Холокоста. През 1936 година Хуберман основава Палестинския оркестър/ който по-късно се превръща в Израелски филхармоничен оркестър.
Директорът на филхармоничния оркестър на Честохова Иренеуш Козера описва Хуберман като „прекрасен цигулар и хуманист”, когото поляците не са забравили. „Надявам се, че името на оркестъра ще припомня по-често значението на този музикант в музикалния и социалния живот на Полша”, добави Козера.
Град Ченстохова е едно от най-важните места за католическо поклонничество, тъй като недалеч се намира Ясногурския манастир, който редовно посреща богомолци от различни краища на страната. Освен това, преди Втората световна война в града са живеели близо 40 000 евреи. Върху основите на някогашна синагога, разрушена от немските нацистки войски по време на тяхната окупация в Полша, днес е изградена Концертната зала на Честохова. Сградата е реконструирана, модернизирана и е център на културния живот в града.
Припомняме, че на цигулката „Страдивариус”, която е притежавал Хуберман, днес свири американския цигулар Джошуа Бел, чийто концерт очакваме през февруари 2013г. в цикъла „Музиката на Америка”.